OPRAO GA JUNCKER

Cameronova posljednja večera: Agitirali ste i vrijeđali, a sad tražite vremena

29.06.2016 u 11:00

Bionic
Reading

Radnim doručkom na kojem više nije prisutan britanski premijer, počinje drugi dan samita šefova država i vlada članica EU-a. Prvi dan samita na kojem se konstatiralo da je istupanje Velike Britanije iz članstva neminovno, završio je poslije ponoći. Službeni dio protekao je poslovno, napeto, ali ne i svadljivo

Za razliku od radnog dijela, svečana posljednja večera na kojoj je jedan britanski premijer sjedio potpuno ravnopravno s ostalima protekla je ozbiljno, svečano, suzdržano pa i osjetno tužno.

Premijeri i predsjednici su na toj večeri govorili su o povijesnim i političkim doprinosima Britanije europskoj povijesti. U završnim izjavama, i oni i David Cameron, naglašavali su pozitivne momente zajedničkog europskog života.

I jednoj i drugoj strani jasno je da predstoje vrlo teški pregovori, a to znači svađe, predbacivanja te, iako je već počelo svojevrsno odmjeravanje plijena koji iza sebe ostavlja Velika Britanija nakon što zalupi vratima, u ovom trenutku svi su dostojanstveno zastali i izrazili iskreno poštovanje jedni drugima. Velika Britanija je prevelika i previše značajna zemlja da ode bez dubokog naklona.

Britanija stvarno odlazi, nema iluzija o ostanku

Britanski premijer u odlasku izrazio je žaljenje zbog rezultata referenduma, ali je rekao da nema povrataka i nema mogućnosti da se ne poštuje demokratska volja građana njegove zemlje.

Farage kao klaun: Vi ćete propasti, a mi procvjetati

Za vrijeme dok su lideri u zgradi Vijeća bili zatvoreni u svojoj konferencijskoj sobi, u novinarski kafić ušao je Nigel Farage. Lider UKIP-a i zastupnik Europskog parlamenta po pravilima ne bi mogao proći četverostruku kontrolu prije ulaska niti bi smio biti u prostoru rezerviranom isključivo za novinare i diplomate. Ali Farage se kretao kao pobjednik, očigledno malo razveseljen, davao intervjue zainteresiranima i usred zgrade Vijeća izvikivao da je europski projekt zajedništva propao, da slijedi katastrofa nakon izlaska Britanije i procvat njegove zemlje. Iskreno, ostavljao je dojam klauna koji je zaboravio da izvan cirkusa postoji stvaran svijet i većina novinara ga je ignorirala.

Dodao je da se nada da će veze Velike Britanije i EU-a ubuduće biti što je moguće bliže i čvršće. 'Britanija odlazi iz Europske unije, ali ne okreće leđa Europi', rekao je Cameron.

Odavde, iz Bruxellesa, u ovoj diplomatskoj, medijskoj, lobističkoj, poslovnoj zajednici gdje je Britanija upletena u samo tkivo svakodnevnog života, ali i ideje Unije, i gdje je vrlo jaka svijest o europskoj povezanosti, možda je još teže prihvatiti da Britanci stvarno odlaze. Europski lideri, među kojima i Francois Hollande i Angela Merkel, na press konferencijama za svoje medije ponavljali su upravo to: Velika Britanija se stvarno odvaja, nemojmo imati iluzija o drukčijim rješenjima.

Tijekom službenog dijela susreta, međutim, nitko nije odustao od ranijih pozicija. Europska unija, kako su poslije novinarima potvrdili nizozemski premijer Rutte, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, želi da London 'što je moguće prije' započne formalnu proceduru odvajanja od Unije.

To je, dakle, službeni stav EU-a. On bi trebao biti potvrđen i na kraju prvog dana samita, ali ipak neće biti hajke na Britaniju da potegne, već famozni, član 50 Ugovora.

Ostali lideri, kako čujemo, prema Davidu Cameronu odnosili su se 's poštovanjem, ali ipak hladno'. Iskazivali su mu poštovanje koje dolikuje britanskom premijeru, ali gledaju ga kao političara koji je izveo svoju zemlju iz Unije. Zamjeraju mu i samu ideju da je stavio ovo previše važno pitanje na referendum, i to tako loše pripremljen.

Juncker: Omalovažavate nas, što ste očekivali?

Na završnoj press konferenciji, Jean-Claude Juncker rekao je: 'Ne iznenađuje rezultat referenduma. Ako svojim građanima neprestano govorite kako je Europska unija izvor sveg zla, ako je omalovažavate, ako sve svoje nepopularne poteze pripisujete Bruxellesu, ako opisujete Bruxelles kao leglo nepotrebne birokracije, ako to ponavljate godinama, naravno da će vam građani povjerovati. Što ste očekivali?'.

Ali, i u Bruxellesu su svjesni da rezultat referenduma ipak i za britansku političku klasu predstavlja pravi šok i treba joj vremena da se sredi. Juncker je dodao: 'Ono što ne razumijemo jest kako to da oni koji su agitirali za odlazak iz EU-a, i tvrdili da više ne mogu s nama, nisu pripremili plan za odlazak. Javljaju da nemaju ništa u rukama, da im treba vremena. Čude nas', dodao je ironično.

Prošle noći, na pitanje mladog britanskog novinara o tome je li svjestan što ostavlja mladim Britancima, David Cameron je odgovorio da mu nije žao što je pokrenuo referendum, premda žali zbog njegova ishoda.

David Cameron već je dao naslutiti kakva će biti pozicija njegove zemlje u budućim pregovorima. Ona će tražiti pristup slobodnom tržištu, a od EU-a traži preispitivanje slobodnog protoka radnika. Sa svoje strane, europski lideri uopće ne žele razgovarati ni o jednom modalitetu prije nego što London pokrene famozni član 50 Ugovora i započne nepovratni proces razdruživanja.

Ali početna pozicija je jasna: ne može se birati što se hoće, što neće, mora se pojesti sve na tanjuru. Ili, kako je to rekao premijer Tihomir Orešković novinarima: 'Ne može se imati i ovce i novce'.