PRIJETIO AMERICI

Otkriven identitet bosanskog borca Islamske države sa snimke

29.06.2016 u 11:21

Bionic
Reading

Nakon objavljene snimke kojom se poziva na napade u SAD-u, stručnjak za terorizam Vlado Azinović kaže da se ne može sa sigurnošću reći kako u glavi radikalnih osoba 'mogu odzvoniti takve poruke i na što ih sve mogu navesti'

'Ustanite, muslimani, ubijajte kršćane i njihove sluge u njihovim gradovima i njihovim državama. Postavljajte im eksplozive pod njihove automobile, u njihove kuće, u njihove urede... Ubijajte ih snajperima i prigušivačima, ubijajte ih onako kako ste u mogućnosti... Pa makar to bilo i nožem te nemojte praviti razliku između vojnika i civila', poručio je borac Islamske države u novom objavljenom propagandnom uratku na bosanskom jeziku.

Stručnjak za terorizam Azinović je za Radio Sarajevo kazao da se pokazalo kako među ciljanom skupinom prema kojoj se upućuju ovakve poruke 'ima nezanemariv broj osoba čije je mentalno zdravlje narušeno i sposobnosti za racionalno razmišljanje ozbiljno ograničene'.

'Osoba na propagandnom filmu Islamske države je Jasmin Keserović, rođen 1994. godine u Zavidovićima. Pojavljivao se i ranije u grupnoj videosnimci koju je Islamska država objavila u lipnju prošle godine, neposredno pred Papin dolazak. Montaža sugerira kako je to dio iste produkcije. Ista je režija, način montaže filma. Jedino što su svi ostali koji su se ranije pojavili na tom videouratku sada poginuli, pa Islamska država koristi samo snimku jedinog još uvijek živog borca. Na ovakav način, nastoji se održati privid kontinuiteta prijetnje kakvom se Islamska država želi prikazati', tvrdi Azinović.