LOŠA SIGURNOST

IKEA nakon smrti djece povlači 36 milijuna komoda

28.06.2016 u 22:52

Bionic
Reading

Najveći svjetski proizvođač namještaja Ikea je objavio u utorak da povlači blizu 36 milijuna komoda linije Malm u Sjevernoj Americi nakon smrti nekoliko djece kada se komoda prevrnula

Oko 29 milijuna komada tog namještaja se treba vratiti u dućane u Sjedinjenim Državama i 6,6 milijuna u Kanadi, prema podacima američkih i kanadskih vlasti i tvrtke.

Linija Malm predstavlja polovicu od 147 milijuna komoda koje je Ikea prodala u posljednjih 13 godina, ili 78 milijuna.

Švedski proizvođač namještaja je informiran u ožujku o smrti malog djeteta u veljači u državi Minnesota nakon pet smrtnih slučajeva između 1989. i 2014. na američkom tlu.

Posljednje dvije godine još troje djece je smrtno stradalo u SAD-u i drugih 17, starih između 19 mjeseci i 10 godina je ozlijeđeno u 41 nesreći s tim komodama, prema američkoj agenciji za sigurnost potrošača (CPSC) koja je pokrenula upozorenje.

Na konferenciji za novinare je Elliot Kaye, šef CPSC-a u Washingtonu je rekao da odmah treba reagirati ukoliko doma imate tu komodu.

Američka podružnica Ikea je pozvala svoje kupce da odmah prestanu koristiti komode koje se povlače ukoliko nisu pravilno pričvršćene za zid. Te dječje komode su visoke 60 cm, dok su one za odrasle visoke 75 cm. Prema američkim vlastima radi se o nestabilnom komadu namještaja kada nije pričvršćen na zid i mogu se prevrnuti i izazvati smrt ili teške ozljede djece, navodi CPSC.