U DRUŠTVU SA ZLOČINICMA

Bošnjaci ljuti na Mujicu kojeg je odlikovao Dodik

28.06.2016 u 16:02

Bionic
Reading

Bošnjaci ne kriju svoje ogorčenje nakon što je popularni i skromni urugvajski predsjednik Jose Mujica jučer od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika primio najviše odlikovanje srpskog entiteta u BiH prilikom svoje turneje u regiji

Kako je prilikom dodjele Reda Republike Srpske istaknuo Milorad Dodik, urugvajski je predsjednik odlikovan zbog njegovog 'trijumfa ideje o jednakosti i borbe za socijalnu pravdu siromašnih i potlačenih diljem svijeta'.

Mujica je, pak, nakon dodjela izjavio kako je svjestan svih događaja u bivšoj Jugoslaviji te kako je 'počašćen što se nalazi u društvu dobrih ljudi' što je posebno izazvalo negodovanje Bošnjaka koji smatraju kako se urugvajski predsjednik trebao informirati gdje dolazi i tko ga odlikuje.

Tako je primjerice Ines Tanović, bošnjačka aktivistica izjavila kako Mujica zastupa vrijednosti koje su posve suprotne politici koju provodi Milorad Dodik.

Banjalučki politički analitičar Srđan Puhalo je za portal Balkan Insight ocijenio kako je Mujičino odlikovanje tek performans kojim se pokušava uljepšati imidž Republike Srpske u svijetu, a banjalučki kolumnist Dragan Bursać upozorio je kako je urugvajski predsjednik trebao odbiti orden budući da oni koji su ga odlikovali predstavljaju antitezu svega onoga što on zastupa.

'Oni koji su ga odlikovali ljudi su koji pljačkaju narod desetljećima i ovom jeftinom predstavom iskorištavaju gosta za svoje političke kampanje', zaključio je Bursać.

Inače, Orden Republike Srpske ustanovljen 1993. te se dodjeljuje za posebne zasluge, a njime su dosad odlikovani Ratko Mladić Slobodan Milošević, Radovan Karadžić i Momčilo Krajišnik, sva četvorica osuđenika za ratne zločine.