DO POSLJEDNJEG DAHA

Juncker: EU je izgubila krilo, ali naš let se nastavlja

28.06.2016 u 13:32

Bionic
Reading

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker pozvao je u utorak Veliku Britaniju da što prije iznese svoje stajalište o izlasku iz EU-a te demantirao glasine da je bolestan i da bi mogao odstupiti, koje sve češće kruže nakon britanskog referenduma

Juncker je u svom obraćanju zastupnicima Europskog parlamenta, koji su se okupili u utorak na izvanrednoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu posvećenoj ishodu britanskog referenduma, istaknuo da se protivi neformalnim pregovorima o izlasku Velike Britanije prije nego što započnu službeni pregovori.

Britanska strana dala je do znanja da bi htjela neformalno pregovorati o uvjetima izlaska i okviru za nove odnose s EU-om i prije nego što započnu službeni pregovori, koji se trebaju održati unutar roka od dvije godine od dana podnošenja službene obavjesti o napuštanju.

'Ti neformalni pregovori ne mogu se odvijati u mračnim prostorima. Mi određujemo dnevni red', rekao je Juncker.

Juncker je izrazio žaljenje zbog ishoda britanskog referenduma i istaknuo da EU i bez nje mora nastaviti dalje. 'EU je izgubila krilo, ali naš let se nastavlja. To nije let u nepoznato, nego prema cilju koji je zapisan u ugovorima', rekao je Juncker.

Osvrnuo se i na sve češće glasine u medijima da bi on zbog zdravstvenog stanja mogao podnijeti ostavku. 'Nisam ni umoran ni bolestan kako pišu njemačke novine. Ja ostajem ono što jesam - borit ću se do posljednjeg daha za ujedinjenu Europu', rekao je Juncker.