DO AKTIVIRANJA ČLANKA 50

Čelnici EU-a odbacuju neformalne pregovore s Britanijom

27.06.2016 u 21:43

Bionic
Reading

Europska unija neće neformalno pregovorati s Velikom Britanijom o odlasku dok London ne aktivira Članak 50, istaknule su u ponedjeljak Njemačka, Francuska i Italija, javljaju agencije

Njemačka kancelarka Angela Merkel sastala se u ponedjeljak u Berlinu s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom i talijanskim premijerom Matteom Renzijem

Osim razgovora o Brexitu, čelnici su pozvali na 'novi poticaj' za jačanje EU-a.

'Složili smo se da je Članak 50 europskih ugovora vrlo jasan - zemlja članica koja želi napustiti Europsku uniju mora o tome izvijestiti Europsko vijeće', rekla je Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare s Hollandeom i Renzijem u Berlinu.

'Ne može biti nikakvih daljnjih koraka dok se to ne dogodi. Tek tada će Europsko vijeće izdati smjernice prema kojima će se pregovarati o izlasku', kazala je.

'To znači, i mi se slažemo oko toga, da neće biti neformalnih ni formalnih razgovora o izlasku Britanije dok Europsko vijeće ne dobije zahtjev za napuštanje EU-a.'

Hollande i Renzi istaknuli su potrebu da se što je prije moguće riješi to pitanje kako bi se mogli usredotočiti na izaove s kojima je suočeno preostalih 27 zemalja članica.

'Ne smijemo gubiti vrijeme ni što se tiče rješavanja pitanja izlaska Ujedinjenog Kraljevstva na odgovarajući niti davanja novog poticaja Europskoj uniji', rekao je Hollande.

'Nema ničeg goreg od neizvjesnosti', dodao je.

Britanski birači izjasnili su se na referendumu u četvrtak za izlazak Britanije iz EU-a s 52 posto glasova nasuprot 48 posto koliko ih je bilo za ostanak.

Premijer David Cameron izjavio je u ponedjeljak u svom govoru u parlamentu da se odluka britanskih birača o izlasku iz Europske unije mora poštivati i da 'Britanija sama' odlučuje o tome kada će pokrenuti proces izlaska aktiviranjem Članka 50 Lisabonskog ugovora.

'Britanska vlada neće aktivirati Članak 50 u ovoj fazi... to je naša suverena odluka i nju će Britanija donijeti sama', istaknuo je.