PRIPREMANJE BREXITA

Cameron obavlja pripreme za svog nasljednika

27.06.2016 u 18:44

Bionic
Reading

Britanski premijer David Cameron postavlja temelje svom nasljedniku za pokretanje procesa izlaska Britanije iz Europske unije i u ponedjeljak je pozvao na jedinstvo svoje glavne ministre, rekla je njegova glasnogovornica, a istodobno je objavljeno da će novi premijer biti izabran najkasnije 2. rujna

Cameron je najavio u petak da će podnijeti ostavku do listopada nakon što su Britanci ignorirali njegov savjet i glasali za napuštanje EU-a na referendumu prošli tjedan nakon čega je počela borba za vlast među njegovim vladajućim konzervativcima. U ponedjeljak je objavljeno da će novi premijer biti imenovan najkasnije 2. rujna.

'Preporučujemo da postupak odabira novog čelnika Konzervativne stranke počne idućeg tjedna ... i završi najkasnije u petak, 2. rujna', rekao je Graham Brady, čelnik Odbora 1922, tijela konzervativnih zastupnika u parlamentu koje ima važnu ulogu u biranju novog čelnika. On je kazao novinarima da nominacije moraju biti podnesene do četvrtka u podne.

Cameronova glasnogovornica je kazala da je premijer okupio skupinu državnih službenika koja će pomoći budućem čelniku ne samo da ispregovara izlazak Britanije iz EU-a nego i da razradi opcije za budućnost zemlje izvan Unije.

Ta će ekipa 'osigurati da preliminarni posao bude obavljen za novog premijera. Tu se radi o pripremanju savjeta u nizu pitanja koja će trebati proučiti, stvari poput tranzicijskih pitanja'.

Ona je istaknula da to neće biti 'donošenje odluka jer je ispravno da odluku donese premijer nove vlade'.

Na sjednici vlade Cameron je pozvao ministre da rade zajedno svoj svakodnevni posao koju je, kako tvrde kritičari, zanemaren tijekom mjeseci kampanje za referedum o članstvu u EU.

Cameronova ostavka izazvala je borbu za vlast u Konzervativnoj stranci i sve su oči uprte u bivšeg londonskog gradonačelnika Borisa Johnsona kao favorita za novog premijera.

Glasnogovornica je odbila komentirati borbu za vlast i rekla je da se na sjednici vlade nije raspravljalo o mogućnosti prijevremnih parlamentarnih izbora. Umjesto toga, kazala je, premijer je pozvao na jedinstvo u vladi i u zemlji.

'Vlada se sada treba usredotočiti na to da učini sve što može kako bi pripremila pregovore za naš izlazak iz Europske unije ... te da obavlja niz zadaća koje vlada ima', rekla je ona.