EUROPSKO VIJEĆE

Orešković s europskim liderima o Brexitu

28.06.2016 u 06:58

Bionic
Reading

Predsjednik tehničke vlade Tihomir Orešković u utorak i srijedu sudjelovat će na sastanku Europskoga vijeća u Bruxellesu

Orešković će u Bruxelles pred zgradu Europskog vijeća doći u popodnevnim satima gdje je predviđena i izjava za medije. Nakon toga slijedi susret s ostalim predsjednicima država i vlada te s predsjednikom Europskoga parlamenta Martinom Schulzom

Za srijedu je planiran neformalan sastanak predsjednika država ili vlada Europske unije, nakon kojega su planirane izjave za medije.

Očekuje se da će glavna tema sastanka Europskog vijeća biti Brexit. Na samitu će britanski premijer David Cameron izvijestiti lidere o rezultatu referenduma kojim su britanski birači u četvrtak izglasali izlazak iz EU-a.

Sastanak se trebao održati prošli tjedan, ali odgođen je za sljedeći zbog britanskog referenduma. Europsko vijeće čine šefovi država ili vlada zemalja članica, predsjednik Komisije i predsjednik Europskog vijeća koji predsjeda i priprema sastanke na vrhu.

Postoji pritisak europskih članica na London da se pokrene članak 50 Lisabonskog ugovora prema kojemu je zemlja koja odluči napustiti EU dužna službeno obavijestiti ostale članice i nakon te službene obavijesti počinje teći dvogodišnji rok za pregovore. Drugi europski lideri razumiju zašto Cameron, koji je nakon objave rezultata referenduma rekao da će podnijeti ostavku i ostaviti nasljedniku da aktivira članak 50, ne može već u utorak početi proces razdruživanja koji će trajati dvije godine.

Europska unija, koja ne može Londonu nametnuti tu odluku, željela bi da postupak počne što je prije moguće.

Prema članku 50 Lisabonskog ugovora, zemlja koja odluči napustiti EU dužna je službeno obavijestiti ostale članice i nakon te službene obavijesti počinje teći dvogodišnji rok za pregovore. Međutim, Ugovor ništa ne kaže kada ta zemlja mora poslati službenu obavijest.

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz u nedjelju je zahtijevao od britanskog premijera Davida Camerona da u utorak pokrene proceduru izlaska iz EU-a i ocijenio da bi neko neodređeno razdoblje izazvalo dodatne nesigurnosti i u opasnost dovelo radna mjesta.

'To oklijevanje, samo radi taktičke igre britanskih konzervativaca, svima nam šteti' i 'zato računamo da će britanska vlada održati svoja obećanja odmah, a samit u utorak je dobar trenutak'.

Četiri najveće zastupničke skupine Europskog parlamenta također su sastavile rezoluciju kojom pozivaju Davida Camerona da pokrene Brexit u utorak, izvijestio je njemački list Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.