TRGOVINA S HRVATSKOM

Put BiH u EU 'na čekanju' zbog protivljenja Republike Srpske

27.06.2016 u 14:11

Bionic
Reading

Proces približavanja Bosne i Hercegovine Europskoj uniji je zaustavljen sve dok vlasti Republike Srpske ne promijene odluku o odbijanju prilagodbe privremenog trgovinskog sporazuma između BiH i EU, izjavio je u ponedjeljak u Sarajevu predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

On je novinarima u Sarajevu potvrdio kako je donesena odluka da Predsjedništvo BiH odgodi očitovanje o ishodu pregovora kojima su dogovorene nove odredbe privremenog trgovinskog sporazuma sa EU nužne da bi tijela Unije razmatrala zahtjev BiH za odobravanje kandidatskog statusa. Predsjedništvo BiH o tome je trebalo odlučivati na današnjoj sjednici no Izetbegović je potvrdio kako je ta točka skinita s dnevnog reda kako ne bi došlo do preglasavanja među članovima državnog vrha.

Ovakva odluka rezultat je zaljučka vasti RS da je za njih prilagodba privremenog trgovinskog sporazuma sa EU neprihvatljiva. Pravdaju to tvrdnjom kako bi u slučaju povećanog bescarinskog uvoza iz Hrvatske bila ugrožena domaća poljoprivreda i prehrambena industrija.

Izetbegović je u ponedjeljak kazao kako su takva stajališta iz RS-a potpuno neutemeljena jer su tijekom pregovora s Europskom komisijom okonačnih potkraj svibnja postignuti dogovori povoljni za BiH a sada će te pogodnosti jednostavno nestati.

'Imaćemo štetu za poljoprivredu i privredu BiH u oba entiteta. Mi smo imali podobne kvote. Sada naša roba neće moći izaći iz BiH. Nećemo dobiti IPA fondove', kazao je Bakir Izetbegović.

Ocijenio je kako je nastala blokada rezultat rane kampanje za općinske izbore što će se u BiH održati u listopadu izražavajući nadu kako će nakon toga u njegovoj zemlji proces europskih integracija biti deblokiran.

Šef delegacije Europske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark je komentirajući stajalište vlasti RS u ponedjeljak kazao kako su neprihvatljivi zahtjevi iz Banje Luke da se ponovo pregovara o onome o čemu je već postignut dogovor. Slično Izetbegoviću konstatirao je kako je novonastali problem isključivo rezultat političkih igara između različitih razina vlasti u BiH.

'Političari u BiH očevidno su u cjelosti okupirani lokalnim izborima', kazao je Wigemark.