KOBNI 11. RUJNA

Nakon osam godina suđenje za rušenje 'Blizanaca'

13.11.2009 u 19:20

Bionic
Reading

Navodnu planeru terorističkih napada na SAD 11. rujna 2009. Halidu Šeiku Muhamedu i još četvorici optuženih za sudioništvo u pripremi napada sudit će se pred civilnim sudom u New Yorku, objavio je u petak američki ministar pravosuđa Eric Holder

'Nakon osam godina odgoda oni koji su odgovorni za napade 11. rujna 2001. napokon će se suočiti s pravdom', rekao je Holder na konferenciji za tisak u ministarstvu pravosuđa u Washingtonu.

Četvorica ostalih optuženika su Valid bin-Ataš, Ramzi Bin al-Šib, Ali Abdul Aziz Ali i Mustafa al-Havsavi. Oni će biti izvedeni pred savezni sud na Manhattanu, a proces će se voditi u 'sudnici koja je samo nekoliko gradskih blokova udaljena od mjesta na kojem su nekoć stajali tornjevi Blizanci', rekao je Holder.

U terorističkom napadu Al-Kaide dvama otetim putničkim zrakoplovima 11. rujna 2001. srušeni su tornjevi Svjetskoga trgovinskog centra (WTC) na Manhattanu, pri čemu je poginulo gotovo 2.700 ljudi. Zajedno sa stradalima u udaru trećeg otetog zrakoplova u zgradu Pentagona u Washingtonu te padu četvrtog otetog zrakoplova u Pennyslvaniji broj žrtava popeo se na gotovo 3.000.

Holder je rekao kako predviđa da će državni odvjetnci tražiti smrtne kazne protiv Halida Šeika Muhameda i ostale četvorice. Istaknuo je da ne bi potpisao odluku o njihovu izvođenju pred savezni sud kad ne bi bio siguran da će odvjetništvo biti uspješno u procesu. Holder je također objavio da će još pet osumnjičenika zatočenih u Guantanamu biti suđeno pred vojnim povjerenstvima.

Odluka o postupku protiv tih optuženika donesena je samo nekoliko dana prije krajnjeg roka koji ima ministarstvo pravosuđa da odredi načine postupanja sa zatočenicima iz Guantanama, koji su određeni za suđenje. Postupak protiv umiješanih u napade 11. rujna 2001. započeo je pred vojnim povjerenstvom u Guantanamu prije više mjeseci, ali je Obamina vlada tražila odgodu, kako bi se odlučilo hoće li ostati u vojnom pravosudnom sustavu ili će biti izvedeni pred civilni sud.

Prvi dan nakon preuzimanja predsjedničke dužnosti, 22. siječnja, predsjednik Barack Obama je objaavio odluku o zatvaranju zatočeničkog centra u mornaričkoj bazi u zaljevu Guantanamu na Kubi u roku do godinu dana, no vladini dužnosnici sada kažu da će teško biti poštovati taj rok. U Guantanamu se nalazi 215 zatočenika.

Skupine za građanska prava u SAD-u već dugo traže od Obamine vlade da se zatočenicima u Guantanamu sudi pred saveznim civilnim pravosuđem, a protivnici takve politike ističu da bi savezni sud mogao imati teškoća s uporabom povjerljivih dokaza te s obavještajnim podacime i dokazima dobivenim u inozemstvu tijekom ratnog sukoba.

Jedno od pitanja koje će se otvoriti na suđenju jest i valjanost dokaza dobivenih agresivnim metodama ispitivanja osumnjičenika. Primjerice za Halida Šeika Muhameda objavljeno je da je 183 puta bio podvrgnut tzv. waterboardingu - simuliranu pogubljenju utapanjem, u tri tjedna ispitivanja 2002. što će njegovi branitelji svakako iskoristiti na suđenju.