POZIV NA OBNOVU

George Soros: Raspad EU-a praktički je nepovratan

26.06.2016 u 08:32

Bionic
Reading

Investitor milijarder George Soros u subotu je pozvao na temeljitu obnovu Europske unije kako bi se očuvala, mada je upozorio da glasovanje Britanaca da izađu iz Unije čini 'raspad EU-a praktički nepovratnim'

Soros, koji je prije referenduma u četvrtak upozorio na financijski slom ako Britanija ako Britanija izglasuje izlazak iz EU-a, sada je također rekao da će učinci odluke vjerojatno naštetiti Britaniji.

'Britaniji možda bude a možda i ne bude relativno bolje nego drugim zemljama izlaskom iz EU-a, ali njezino gospodarstvo i narod će znatno trpjeti kratkoročno i srednjoročno', napisao je u komentaru na internetskoj stranici Project Syndicate.

Soros je ostvario golemu dobit 1992. kada je s drugim valutnim špekulantima uložio protiv britanske funte koja je pala ispod sadašnje razine i morala biti povučena iz europskog tečajnog mehanizma.

On je upozorio na sličan pad ranije ovoga tjedna predviđajući da će Brexit smanjiti vrijednost funte za najmanje 15 posto. Funta je nakon referenduma pala 10 posto u petak, ali nije poznato je li se i ovaj put Soros kladio protiv britanske valute i zaradio na njezinu padu.

'Sada se katastrofični scenarij od kojega su mnogi strahovali ostvario, čineći raspad EU-a praktički nepovratnim', napisao je Soros.

On je kazao kako je EU prestao funkcionirati i da više ne zadovoljava potrebe svojih građana i očekivanja. Ipak, pozvao je na potporu za obnovu Europske unije. 'Nakon Brexita svi mi koji vjerujemo u vrijednosti i načela za koje je Europska unija zamišljena da ih podrži moraju se ujediniti kako bi je temeljito obnovili', napisao je.