BREXIT UNIO NEMIR

Za novi referendum Britanaca skupljeno 2,8 milijun potpisa

25.06.2016 u 18:17

Bionic
Reading

Samo tri dana nakon održavanja referenduma na kojemu su se stanovnici Velike Britanije izjasnili za izlazak iz Europske unije, više od 2,8 milijuna Britanaca i stanovnika Ujedinjenog Kraljevstva potpisalo je internetsku peticiju za održavanje novog referenduma, čime bi britanske zastupnike primorali da bar razmotre raspravu o ovom pitanju

 Potpisnici pozivaju vladu u Londonu da primijeni pravilo po kojemu treba održati novi referendum ako je broj glasača 'za' i 'protiv' manji od 50 posto, a izlaznost manja od 75 posto.

Još u subotu ujutro prikupljeno je više od milijun potpisa, a najviše je glasova iz Londona, Brightona, Oxforda, Cambridgea i Manchestera, objavio je Independent.

Parlament je dužan razmotriti peticiju od trenutka kada je broj potpisa veći od 100.000.

No to razmatranje ne obvezuje parlament na raspisivanje referenduma niti na neklu drugu odluku i ni u kojem slučaju to ne može dovesti u pitanje rezultat referenduma.

Peticija je, međutim, odraz dubokih podjela u zemlji koje su se jasno pokazale ovim referendumom. Mladi i obrazovani ljudi uglavnom su za ostanak u EU, dok su stariji birači glasali za izlazak. Podjele su jasne i u zemljopisnom pogledu jer su za ostanak Škotska, Sjeverna Irska i London nasuprot sjevernoj Engleskoj i ruralnim područjima koji su za glasali za izlazak.