KAKO JE OSVOJEN RIM?

Komičareva stranka postaje sve ozbiljniji igrač u Italiji

26.06.2016 u 08:18

  • +4

Virginia Raggi

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Remo Casilli

Bionic
Reading

S vladom koja to nije i parlamentom koji ne zna bi li se ili ne bi raspao, posljednjih dana ne nedostaje usporedbi hrvatske političke scene sa skečevima legendarne britanske komičarske grupe Monty Python. Tu i tamo se može čuti da vjerojatno čak ni Monty Pythonovci ne bi imali toliko mašte da opišu našu svakodnevicu

No kakav god da nam je političko-društveni usud, može nas tješiti da smo u tome daleko od iznimke. Naprotiv, pokret koji je prije šest godina osnovao talijanski komičar Beppe Grillo u posljednje vrijeme postaje sve ozbiljniji igrač u talijanskoj politici.

Grillo je 2010. godine osnovao Pokret 5 zvjezdica (M5S, Movimento 5 Stelle) u kojem zvjezdice predstavljaju pet ključnih pitanja za taj pokret: održivi transport, održivi ekonomski razvoj, pravo na pristup internetu, zaštitu okoliša te pravo na vodu. Iako članovi Pokreta inzistiraju da se ne radi o političkoj stranci nego o pokretu, kroz godine on je nadrastao svoje aktivističke korijene i sve više nalikuje na klasičnu političku organizaciju.

Dodatna potvrda stigla je ovih dana kad su kandidatkinje Pokreta izabrane na pozicije gradonačelnica Rima i Torina. A to je daleko od presedana. Od 20 gradova u kojima je do danas Pokret 5 zvjezdica imao svoje kandidate za gradonačelničke pozicije, njihov kandidat nije pobijedio samo u jednom slučaju.

Situacija u Rimu ipak je najvažnija u cijeloj toj priči. Tridesetsedmogodišnja Virginia Raggi postala je prva žena na čelu talijanske prijestolnice u višemilenijskoj povijesti tog grada. Činjenica da je na poziciju stigla s čak dvotrećinskom većinom u drugom krugu izbora, govori o prilično čvrstoj podršci koju ima u javnosti. Na izborima je pobijedila Roberta Giachettija, kandidata Demokratske stranke (PD, Partito Democratico) iz koje dolazi i aktualni talijanski premijer Matteo Renzi

Slična situacija odigrala se u Torinu gdje je Chiara Appendino iz Pokreta 5 zvjezdica u borbi za gradonačelničku poziciju, iako uz manju prednost, također pobijedila kandidata Demokratske stranke. Torino, u kojem se nalazi sjedište industrijskog giganta Fiata, važan je jer ga se smatra tradicionalnim uporištem Demokratske stranke. Iako ta stranka još uvijek čvrsto drži Milano, poslovno središte Italije, jačanje Pokreta 5 zvjezdica kao sve ozbiljnije opozicije moglo bi donijeti značajne promjene na parlamentarnim izborima u Italiji 2018. godine.

Puno toga ovisit će o tome kako će se Raggi snaći na poziciji gradonačelnice Rima. Po struci pravnica, Raggi je svoju kampanju vodila obećanjima da će izvući Rim iz gomile problema u kojima se nalazi. Grad nema gradonačelnika još od listopada prošle godine kad je ostavku na to mjesto podnio Ignazio Marino. On je bio izabran 2013. godine, a okidač za njegovu lanjsku ostavku bile su optužbe da je osobne troškove, poput računa u restoranima, plaćao službenom kreditnom karticom.

Ti su troškovi bili samo vrh sante problema za Marina kojem su, između ostalog, zamjerali i to što nije plaćao kazne za parkiranje, a posebno moguću umiješanost u korupcijske skandale u kojima je prije godinu dana uhapšeno šest gradskih dužnosnika koji su navodno dodjeljivali atraktivne gradske ugovore raznim kriminalnim organizacijama. Još tada je Pokret 5 zvjezdica pozivao Marina na ostavku, no on je odbijao odstupiti.

Dva glavna obećanja na kojima je svoju kampanju gradila Virginia Raggi tiču se financija. Raggi tvrdi da će srezati prekomjernu javnu potrošnju u Rimu za koju procjenjuje da se kreće u visini 1,2 milijarde eura godišnje. 'Moramo vratiti taj bačeni novac i omogućiti ljudima da od njega imaju koristi', kazala je Raggi za medijsku kuću Euronews. Druga velika financijska stavka su enormna zaduženja talijanskog glavnog grada. Procjenjuje se da su ona viša od 13 mlrd. eura, a Raggi ističe da je ključno da se te dugove refinancira uz niže kamatne stope.

Novac se nalazi i u središtu problema s javnom nabavom u Rimu. Prema izvještajima talijanskih antikoruptivnih institucija, čak 90 posto od analiziranih 1.500 ugovora o javnoj nabavi u Rimu je ili protuzakonito ili se protivi pravilima etičkog poslovanja. Dodatni problem za Raggi bit će i sve jača getoizacija rimskih predgrađa i kvartova u kojima nedostaju gradske usluge poput socijalnih službi, javnog prijevoza, ali i kulturnih ustanova poput kina i kazališta.

433275 ,429234 ,428185 ,412667

Raggi je uvjerena da će njeno iskustvo na poziciji gradonačelnice biti 'pozitivno' unatoč značajnim izazovima koji se nalaze pred njom. Ona tvrdi da s njom i Pokretom počinje 'nova era' i dodaje da će 'raditi na tome da se zakonitost i transparentnost vrate u gradske institucije'.

U Italiji trenutno prevladava mišljenje da će njen uspjeh u Rimu uvelike odrediti kakvu će ulogu Pokret imati na spomenutim izborima 2018. godine.
U slučaju neuspjeha u Rimu, uloga koju Pokret ima u talijanskoj opoziciji vjerojatno će biti puno manja nego što je to danas.

Prema anketama, Pokret 5 zvjezdica ima podršku nešto više od četvrtine talijanskih glasača, otprilike koliko i Demokratska stranka. Desničarsku Sjevernu ligu podržava nešto manje od 15 posto glasača, a na toj razini se otprilike nalazi i Forza Italia, stranka karizmatičnog nekadašnjeg premijera Silvia Berlusconija..

Talijanski premijer Matteo Renzi će puno prije parlamentarnih izbora 2018. godine imati jedan važniji ispit. Renzi je za jesen ove godine najavio referendum na kojem će se odlučivati o ustavnim reformama kojima bi se u konačnici trebala drastično smanjiti uloga talijanskog senata u zakonodavnom procesu. Tako bi se ojačale ovlasti koje ima premijer i okončala situacija u kojoj je senat često kočio efektivno vođenje države. Renzi obećava da bi ustavne reforme napokon trebale donijeti stabilnost u talijansku politiku. To je nešto za što mu ne bi trebalo manjkati podrške, no izbori u Torinu i Rimu, dva od četiri najveća talijanska grada, pokazuju da je podrška Demokratskoj stranci puno manja nego što bi to odgovaralo Renziju.

Talijanskom premijeru ipak na ruku ide i ponešto kaotična situacija koja opisuje Pokret 5 zvjezdica. Kako je originalno zamišljen kao svojevrsna antipolitička platforma koju povezuje nekoliko ideja vodilja, u samom Pokretu ima i dosta neujednačenosti po nizu političkih pitanja. Sam osnivač Beppe Grillo se uglavnom povukao iz političkog aktivizma, pa tako i iz Pokreta, a stavovi članova Pokreta nerijetko se razilaze i u važnim pitanjima poput privatizacije (koju je Grillo zagovarao nasuprot nacionalizacije), mogućeg referenduma oko eura ili univerzalne pomoći siromašnima, koje se također navode kao važne točke Pokreta.

U svemu tome Raggi je posljednjih mjeseci među Rimljanima uspjela o sebi izgraditi sliku staložene, iskrene i poštene osobe kojoj je stalo do dobrobiti grada. Za više od četiri milijuna građana to bi trebala biti dobrodošla promjena nakon godina i godina loše gradske vlasti koja je kronično hodala po rubu zakona. Ako uspije preokrenuti ustaljenu koruptivnu kulturu u Rimu, to će nesumnjivo biti vjetar u leđa Pokretu 5 zvjezdica, a Renzi će tada morati ulagati dodatne napore da uvjeri Talijane da mu za dvije godine na izborima daju podršku