DVA LICA BREXITA

'Sad imamo jednog neprijatelja manje u Europskoj uniji'

24.06.2016 u 14:30

Bionic
Reading

Većina građana Velike Britanije odabrala je izlazak iz Europske unije, a hrvatski stručnjak za međunarodno pravo dr. Neven Šimac smatra kako je to istovremeno i dobro i loše za Europsku uniju i Hrvatsku. Dobro, jer je Velika Britanija kočila razvoj EU-a na područjima solidarnosti, socijalnih politika i političke evolucije, a loše jer njezin odlazak može potaknuti dezintegraciju Unije i ojačati nacionalističke vođe u nekim europskim državama. Politolog dr. Anđelko Milardović smatra da su Britanci zabili autogol i da će njihov egoizam proizvesti velike napetosti i samoj Velikoj Britaniji – međugeneracijske sukobe, škotski referendum o neovisnosti, a i Sjeverna Irska će na referendum o pripajanju Republici Irskoj

Jedan od hrvatskih najistaknutijih stručnjaka za Europu i Europsku uniju, dr. Neven Šimac, u razgovoru za tportal ističe kako su Britanci tijekom svog boravka u Uniji vrlo živo pazili samo na vlastiti nacionalni interes, a vrlo rijetko na zajedničke interese. Doživljavali su je prvenstveno kao prošireno tržište.

'Nemojmo zaboraviti da je Velika Britanija i nadjenula ime Europskoj uniji. Kad se prije tridesetak godina u Maastrichtu razgovaralo o tome kako da se nazove ta zajednica naroda, većina je bila za to da joj ime bude zajednica jer je ona društvena, sociološka, pokazuje vezu, ali Britanci su pristajali samo na jedno ime i od tada je to unija. Tijekom svog boravka u Uniji, vrlo živo su pazili samo na vlastiti nacionalni interes i vrlo rijetko na zajedničke interese. Opirali su se svemu vrednijem i važnijem na područjima solidarnosti i socijale, a posebno političke evolucije Europe. Tu su nas sve kočili, njih je EU zanimao samo kao veliko, prošireno tržište, a ne kao zajednica naroda i vrijednosti. Jesu dijelili neke vrijednosti s EU-om, ali ne sve – posebno ne taj aspekt solidarnosti i socijalnih vrijednosti', naglašava dr. Šimac.

No, postoji i tamna strana britanskog izlaska iz Unije. Šimac kaže kako je loše da su se odlučili otići jer je to nacija od preko 60 milijuna stanovnika i zasigurno će njih same ovo jako potresti. Tek ćemo vidjeti kako će na to reagirati Škoti i Irci.

De Gaulle je bio u pravu

Dr. Šimac podsjeća i da je Charles de Gaulle Veliku Britaniju kočio petnaestak godina pri ulasku u Europsku uniju.
'Svi smo se čudili de Gaulleovoj čudnoj rečenici: 'Velika Britanija je otok, ona imaju interes svuda po svijetu, ona trguje sa svima i s bilo kim.' Nikako nisam razumijevao to trgovanje, ali danas vidim da je taj aspekt 'moći trgovati' za njih bio bitan. Za njih je najvažnije moći trgovati, ne samo robama nego prvenstveno novcem. Londonski City bio je najjače financijsko središte u Europi i to više neće biti, a to je možda dobro za Europu i možda će europska novčarska središta preuzeti neku bolje reguliranu ulogu. Možda će nas britanski izlazak odvesti u Europu koja neće tako egoistički nastupati prema stranim radnicima i raspolagati ljudima kao da su roba 'Rad nije roba' i to je osnova dostojanstva čovjeka', kaže Šimac i upozorava kako bi britanski izlazak mogao biti loš primjer 'nekim nacionalističkim vođama u Europi i njihovim zemljama koje bi ovo moglo staviti u napast da krenu tim putem'.

'Bit će velika šteta ako naš kontinent, koji živi 70-ak godina u miru, opet počne s neprijateljstvima i sukobima. Nadam se da će integracijske težnje biti snažnije od dezintegracijskih jer sutra nam svijet može osvanuti s jedne strane s Vladimirom Putinom, a s druge s Donaldom Trumpom i u toj situaciji Europa mora naći snage da održi mir, vrijednosti solidarnosti i supsidijarnosti', zaključio je Šimac.

Na pitanje kakve će posljedice izlazak Britanaca iz EU-a imati po Hrvatsku, dr. Neven Šimac odgovara da to za nas, u konačnici, ne mora biti loše.

'Hrvatska će imati možda jednog protivnika manje u EU-u. Velika Britanija je, nažalost, imala prema Hrvatskoj izrazito neprijateljski stav, gledala je Hrvatsku na pogrešan način, kao neku progermansku zemlju. Britanci su odigrali negativnu ulogu u ovom dijelu svijeta tijekom nedavnog rata, a i kasnije, oni o ovom dijelu Europe uvijek govore negativno, pristrano, a kad govore o Hrvatskoj, to je uvijek pristrano i rekao bih čak i protuhrvatski', smatra dr. Šimac.


Politolog dr. Anđelko Milardović ističe da je 'ovo pobjeda britanskih nacionalista i poraz kozmopolitske Europe koji će se odraziti i na sam politički sustav Velike Britanije, Škotska je već najavila referendum, očekuje se i referendum o spajanju Sjeverne Irske s Republikom Irskom pa se čini da su Britanci zabili autogol'.

No, Milardović podsjeća kako je riječ o modelu direktne demokracije te da je u ovom slučaju demonstrirana volja građana.

'To je njihova volja da će tako živjeti pa im sretno bilo. Povijesno valja skrenuti pozornost na to da je u Velikoj Britaniji bio još jedan referendum za izlazak iz ondašnjeg EEZ-a, 1975. godine, i 67 posto ljudi tada se odredilo za ostanak Velike Britanije u Europskoj ekonomskoj zajednici. Taj put je Velika Britanija imala sreću u odnosu na Europu, a evo, drugi put je imala nesreću. Ovdje je riječ o čistom egoizmu koji će proizvesti napetosti u britanskom društvu između starih i mladih, generacijskih razlika koje se baziraju na interesima i vrijednosnom sustavu', naglašava Milardović.

Uvjeren je kako Unija ima šansu preživjeti sve dok su tu Njemačka i Francuska koje mogu i dalje okupljati, ali upozorava i kako su u Europi snažne i dezintegracijske političke grupe koje je mogu odvesti u provaliju.