PORAST OVISNIKA U SVIJETU

SAD-om hara heroinska epidemija, upozorava UN

23.06.2016 u 14:54

Bionic
Reading

Broj ovisnika o drogama i broj smrtnih slučajeva povezanih s uživanjem droga povećao se prvi put u posljednjih šest godina, a u SAD-u se može govoriti o svojevrsnoj 'epidemiji', dijelom i zato što se droga može jeftino nabaviti, izvijestio je u četvrtak UN-ov ured za droge i zločine (UNODC)

U svijetu je, po podacima Ujedinjenih naroda, evidentirano 29 milijuna ljudi koji se bore s ovisnošću o drogama, u odnosu na 27 milijuna koliko ih je evidentirano prije godinu dana.

U godišnjem globalnom izvješću o zloupotrebi droga UNODC navodi da je značajan porast uživanja u heroinu u posljednjih deset godina osobito izražen u Sjevernoj Americi, a puno ga je i na europskom tržištu.

Po našim podacima tijekom 2014. od predoziranosti drogama globalno je umrlo 207.000 ljudi, a u posljednje dvije godine prednjače smrti čiji je uzrok predoziranost heroinom, stoji u izvješću UNODC-a.

'Uživanje u heroinu ponovno je uzelo maha', rekla je voditeljica UNODC-a, Angela Me. 'Moglo bi se govoriti o heroinskoj 'epidemiji' u Sjedinjenim Državama. Raspolažemo podacima o najraširenijoj upotrebi heroina u posljednjih 20 godina', upozorava Me, dodajući da se trend nastavlja.

Jedan od razlog mogao bi biti zakon donesen prije nekoliko godina, a odnosi se na kompliciraniju mogućnost zloupotrebe opioidnih analgetika poput oksikodona čije je djelovanje vrlo slično heroinskom. Takvi se lijekovi izdaju isključivo na recept, kazala je Me. Naime, tekstura pilule je izmijenjena, pa ju je vrlo teško smrviti i potom ubrizgati u žilu, objasnila je Me.

U Americi je zabilježen i sve veći broj smrtnih slučajeva za koje je zaslužan fentanil, sintetski opioidni analgetik, 50 puta snažaniji od heroina i stotinu puta jači od morfija.

Globalna proizvodnja opijuma prošle je godine pala za 38 posto na 4770 tona s obzirom na to da je u dijelovima Afganistana, najvećega svjetskog izvora opijata, urod opijumskog maka bio vrlo loš, no UN-ova agencija upozorila je na sve veći broj laboratorija u kojima je ubrzan postupak razvoja novih sintetskih supstancija koje se često prodaju 'legalno'.

Vlasti su prošle godine diljem svijeta otkrile 75 novih supstancija, u odnosu na 66 u 2014. godini.

U UNODC-ovu izvješću stoji i da je proizvodnja lišća koke porasla u posljednje dvije godine. Iako je globalna upotreba kokaina u posljednjih nekoliko godina 'stabilna', trgovina ovom biljkom je u porastu u istočnoj i u jugoistočnoj Aziji.