MARIJANA PETIR BEOGRADU

'Stepinac je svet i Srbima koji znaju istinu'

23.06.2016 u 14:17

Otvorena izložba o bl. Alojziju Stepincu - svetište u srcu Europskog parlamenta

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ured zastupnice u Europskom parlamentu Marijane Petir

Bionic
Reading

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir osudila je pritiske srpskih vlasti na europske dužnosnike, kao i propagandu usmjerenu protiv bl. Alojzija Stepinca. Reakcija hrvatske europarlamentarke dolazi u trenutku nakon što je Srbija, reagirajući na izložbu o Stepincu u Europskom parlamentu koju je organizirala Petir, smijenila šefa Stalne misije Republike Srbije pri EU-u veleposlanika Duška Lopandića

Srbija svome, već sada bivšem, veleposlanikuLopandiću stavlja za krimen to što nije uspio spriječiti održavanje izložbe za koju je Petir pribavila sve potrebne dozvole nadležnih tijela Europskog parlamenta. Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije u priopćenju o Lopandićevu opozivu objavljenom u srijedu, 22. lipnja, bl. Alojzija Stepinca nazvalo je 'ratnim zločincem', a izložbu 'sramotnom'.
'Bl. Alojzije Stepinac spasio je u ratnim zbivanjima više od 27 tisuća srpske djece, ratne siročadi te velik broj žena i muškaraca, a Ministarstvo vanjskih poslova Srbije nazvalo ga je ratnim zločincem. Lažna propaganda koju Srbija putem svojih najviših dužnosnika širi o bl. Stepincu iskrivljujući povijest pokazuje slabost Srbije i njezinu nespremnost da živi europske vrijednosti', poručuje Petir u priopćenju.

Eurozastupnica dalje navodi da je svet za hrvatski narod i za brojne druge narode, a svet je čak i za Srbe koji znaju istinu i koji su zahvalni na životima koje je Stepinac spasio, a o čemu govore brojna svjedočanstva i sačuvani dokumenti.

'Srbija ne odlučuje o njegovoj svetosti, već Katolička Crkva. A Katolička Crkva raspolaže s više od 40.000 stranica dokumenata prikupljenih u postupku Stepinčeve beatifikacije i kanonizacije koji govore u prilog njegovu neumornom i hrabrom zauzimanju za život i dostojanstvo svakog čovjeka. Pozivam Srbiju da se okrene budućnosti i prestane prekrajati povijest, rehabilitirati svoje ratne zločince na čijim je rukama krv tolikih nedužnih ljudi i odrekne se svoje zločinačke prošlosti', poručuje Petir.

Ovim činom, stoji dalje u priopćenju, Srbija je izazvala opću osudu i zgražavanje, ali i razotkrila svoje pravo lice Europi i svijetu. 'A Europi i svijetu ne sviđa se ono što vidi kada gleda Srbiju, Srbiju koja je neiskrena u međunarodnim odnosima, koja se ne želi odreći svoje zločinačke prošlosti i koja ni danas nakon svih ratova koje je izazvala i izgubila, još uvijek ne razumije da se budućnost može graditi samo na istini, miru, poštovanju i suradnji', mišljenja je Petir.

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir u suradnji s Uredom za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije prošlog je tjedna u Europskom parlamentu u Bruxellesu organizirala izložbu o bl. Alojziju Stepincu pod nazivom 'Stepinac - put svetosti', a u suradnji s Hrvatskim katoličkim sveučilištem i Radnom skupinom Europske pučke stranke za međukulturalni i religijski dijalog i konferenciju o Stepinčevu humanitarnom djelovanju.