NA PAHOROV POZIV

Grabar Kitarović slavit će nezavisnost Slovenije

21.06.2016 u 14:38

Bionic
Reading

Na poziv slovenskog predsjednika Boruta Pahora predsjednica Kolinda Grabar Kitarović boravit će u četvrtak i petak u Ljubljani, gdje će sa slovenskim dužnosnicima i njihovim gostima iz više država prisustvovati obilježavanju 25. godišnjice proglašenja slovenske samostalnosti, objavila je slovenska vlada, a potvrđeno je s Pantovčaka

Kako je izvijestio Pantovčak, službeni posjet Sloveniji predsjednica će započeti susretom sa slovenskim predsjednikom Pahorom u četvrtak u Ljubljani, nakon kojeg je predviđen bilateralni sastanak izaslanstava Republike Hrvatske i Republike Slovenije te izjave dvoje predsjednika.

Posjet hrvatske predsjednice odvijat će se u svjetlu proglašenja državne nezavisnosti obiju država koje su se za taj povijesni korak odlučile na isti dan prije 25 godine i jedna drugu prve međusobno priznale, te time pokrenule procese međunarodnog priznanja od strane drugih država, objavila je u utorak slovenska vlada.

Povodom 25. obljetnice državne samostalnosti i Dana državnosti 25. lipnja koji Hrvatska i Slovenija slave isti dan, Slovenija održava niz svečanosti, a najvažnije će biti u petak navečer na dvama trgovima u središtu Ljubljane - na Trgu Republike pred zgradom parlamenta i na Kongresnom trgu pred rektoratom ljubljanskog Sveučilišta.

Na tu su svečanost, na kojoj će glavni govornik biti slovenski predsjednik Borut Pahor, uz hrvatsku predsjednicu pozvani predsjednik Italije Sergio Mattarella, mađarski predsjednik Janos Ader, austrijski predsjednik u odlasku Heinz Fischer i novoizabrani austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen, te predsjednik Njemačke Joachim Gauck

Prije središnje svečanosti predsjendik Pahor svoje će visoke goste primiti u predsjendičkoj palači, objavio je Pahorov kabinet.