NAPETO UOČI REFERENDUMA

Britanska policija istražuje vezu desničarskog ekstremizma s ubojstvom zastupnice

17.06.2016 u 21:42

Bionic
Reading

Britanska je policija u petak rekla kako je desničarski ekstremizam važan smjer istrage o ubojstvu zastupnice Jo Cox nakon što je muškarac osumnjičen za veze s neonacistima i poviješću duševne bolesti uhićen zbog tog ubojstva

Cox (41), pristašu ostanka Britanije u Europskoj uniji, upucao je i probo nožem u četvrtak muškarac za kojega svjedoci kažu da je vikao 'Prvo Britanija' u njezinu izbornom okrugu u blizini Leedsa u sjevernoj Engleskoj.

Njezino ubojstvo šokiralo je Britaniju, a kampanje za referendum o članstvu u Europskoj uniji privremeno su prekinute u znak poštovanja

Policija je uhitila 52-godišnjeg muškarca, za kojega britanski mediji kažu da je Thomas Mair, u blizini mjesta ubojstva i on je i dalje u pritvoru gdje ga se ispituje. On još uvijek nije optužen.

Policija je rekla da su i pripadnici protuterorističke službe uključeni u istragu napada do kojega je došlo kada je Cox stigla na susret sa svojim biračima.

'Svjesni smo špekulacija u medijima glede povezanosti osumnjičenika sa službama za psihičko zdravlje i taj smjer slijedimo u istrazi', rekla je u priopćenju privremena načelnica policije Zapadnog Yorkshirea Dee Collins

'Svjesni smo i zaključaka medija o tome da je osumnjičenik povezan s desnim ekstremizmom što je prioritetni smjer istrage koji će nam pomoći da utvrdimo motiv napada na Jo'.

Prvo Britanija, krajnje desna nacionalistička skupina, zanijekala je bilo kakvu povezanost s Mairom, ali je američka skupina za građanska prava rekla kako je on ranije bio povezan s jednom neo-nacističkom organizacijom.

Southern Poverty Law Center (SPLC), skupina za građanska prava sa sjedištem u Alabami, rekla je na svojim internetskim stranicama kako je došla do podataka koji pokazuju da je Thomas Mair bio povezan s neo-nacističkom organizacijom Nacionalni savez (NA) 1999.

SPLC je objavio slike koje, kako kaže, pokazuju narudžbenice za knjige koje je Mair, čija je adresa naznačena kao Batley u sjevernoj Engleskoj, kupio od NA-ova izdavača National Vanguard Books u svibnju te godine. Narudžbe uključuju priručnik o tome kako sastaviti pištolj, rekao je SPLC.