Svijet GRIJESI IZ PROŠLOSTI

Chirac upetljan u skandal oko oružja

Bivši francuski ministar unutarnjih poslova Charles Pasqua, koji je prošlog mjeseca osuđen zbog uloge u skandalu koji je izbio oko prodaje oružja optužio je bivšeg predsjednika Jacquesa Chiraca da je dopustio realizaciju nezakonite prodaje oružja Angoli

Pasqua je osuđen na trogodišnju kaznu, jednu godinu zatvora i dvije uvjetno, te novčanu kaznu od 100.000 eura zbog uzimanja novca za ulogu u prodaji oružja, tijekom devedesetih, kojom se prekršio UN-ov embargo tijekom građanskog rata u Angoli.

Rekavši da je bio žrtva "medijskog linča", 82-godišnji Pasqua, u četvrtak je prešao protunapad i okrenuo se protiv svojih bivših saveznika iz desnog centra.

"Izjavljujem da su najviše vlasti zemlje bile informirane", rekao je na konferenciji za tisak u Parizu i naveo Chiraca, bivšeg premijera Dominiquea de Villepina i još nekoliko viših francuskih dužnosnika. "To je državna stvar", rekao je.

U središtu suđenja za tzv. "Angolagate" je prodaja oružja uz vrijednosti od 790 milijuna dolara organizaciji MPLA angolanskog predsjednika Eduarda dos Santosa od 1993. do 1998. dok se borila protiv pobunjenika iz pokreta UNITA. Pasqua je odbacio presudu za "Angolagate" ocijenivši je "presudom koju nalazi skandaloznom i ne prihvaća je" te uložio žalbu na nju.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još