RODE U CL-u 55 AMG

Slovenski kardinal vozi 'bijesni' Mercedes

12.11.2009 u 09:36

Bionic
Reading

Iako nije tajna to da se pastiri Katoličke crkve ne voze u krntijama, Rodeovu kupovinu metalnog ljubimca osudili su i sami katolički krugovi. Urednik najčitanijeg hrvatskog vjerskog portala Križ života napisao je članak pod naslovom: 'Kardinale Rode, sramite se!'

Rodeov Mercedes košta oko 160 tisuća eura, no njegov je star sedam godina. Bivšem ljubljanskom kardinalu očito nije bilo dovoljno voziti samo Mercedes, već ima tunirani model AMG sa specijalnim doradama, kakav je, prema pisanju Večernjeg lista, statusni simbol plejboja i pripadnika kriminalnog miljea.

Ispod poklopca nalazi se motor od 5500 ccm, 'nabrijani' V8 sa 476 KS i 700 Nm, kojemu od 0 do 100 km/h treba 4,7 sekundi, a takav novi automobili stoji približno 160.000 eura. Napravljen je na bazi luksuzne Mercedesove limuzine S-klase, kojom se koriste poslovni ljudi i politički vrh.

Mostarski biskup Ratko Perić vozi se u Audiju A6. Predsjednik MešihataIslamske zajednice muftija Ševko ef. Omerbašić vozi terenac,Mitsubishijev Pajero Sport, a mitropolit zagrebačko-ljubljanski icijele Italije Jovan Pavlović ima vozača koji ga vozi u Audiju A8talijanskih registarskih oznaka, piše Večernji list.


'Točno je da se gospodin kardinal vozi u automobilu Mercedes CL 55, ali također rabi druge automobile. Automobil je proizveden 2002. i u proljeće 2007. bio je kardinalu ponuđen po vrlo povoljnim uvjetima. A kad je riječ o potrebama, među kardinalove dužnosti ulaze i brojni posjeti redovnicima izvan Rima i šire po Europi, pa je odlučio prihvatiti tu ponudu i kupiti taj automobil. Pritom je taj automobil, usprkos starosti, još prilično siguran, što je bilo presudno', rekao je kardinalov tajnik, mons. Jezeršek.

Kardinal Franc Rode bio je ljubljanski nadbiskup od 1997. do 2004. godine, nakon čega je otišao u Vatikan na dužnost prefekta Kongregacije za osobe posvećena života. Trenutačno je na putovanju u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje se bavi problemima s redovnicama koje u Americi sve više žive svjetovnim, a ne redovničkim životom i izbjegavaju nositi redovničku odoru.

Aleš Gulič

Kardinal Rode inače je česta meta kritike slovenskih medija, a Crkva u Sloveniji nije u najboljim odnosima s državom. Premijer Slovenije Borut Pahor za šefa Vladinog ureda za vjerska pitanja imenovao je kontroverznog Aleša Guliča, zadrtog ateista i bradatog bajkera.

Zbog Guliča, premijera Pahora nije tijekom njegova posjeta Vatikanu primio papa Benedikt XVI., što je svjedočilo o nikad gorem odnosu Dežele i Svete Stolice. U Sloveniji, kao većinsko katoličkoj zemlji, nema vjeronauka u školama i ne postoji vojni ordinarijat.