KOVAČ U SOFIJI

Hrvatska preuzima predsjedanje Procesom suradnje u jugoistočnoj Europi

01.06.2016 u 07:34

Bionic
Reading

Hrvatska danas u Sofiji preuzima od Bugarske jednogodišnje predsjedanje Procesom suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP), najvažnijim forumom za politički dijalog u tom dijelu Europe, koji ove godine obilježava 20 godina postojanja

Predsjedanje će na summitu SEECP-a u Sofiji preuzeti ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač umjesto predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja je u utorak otkazala putovanje.

Sudjelujući na pripremnom sastanku ministara vanjskih poslova SEECP-a u utorak u Pravecu, 60-ak kilometara od Sofije, Kovač je istaknuo da će Hrvatska na čelu tog foruma nastaviti pružati potporu zemljama u svojem susjedstvu da postanu punopravne članice EU-a.

"Hrvatska će podupirati kandidatske zemlje i zemlje potencijalne kandidate na njihovu putu prema EU", rekao je Kovač na zajedničkoj konferenciji za novinare "trojke" SEECP-a, sadašnjeg, bivšeg (albanskog) i budućeg predsjedništva, nakon ministarskog sastanka u utorak navečer.

Među prioritetima hrvatskog predsjedanja Kovač je istaknuo poticanje suradnje u rješavanju migrantske krize u duhu solidarnosti, poboljšanje prometne, energetske i komunikacijske povezanosti jugoistočne Europe te jačanje dijaloga, posebno parlamentarne dimenzije.

Suzbijanje svih oblika radikalizacije i terorizma također će biti u fokusu hrvatskog predsjedništva, kao i poticanje suradnje na području znanosti i obrazovanja te učinkovitije pružanje pomoći u humanitarnim krizama.

Hrvatska će isto tako nastaviti surađivati s Vijećem za regionalnu suradnju (RCC), operativnim tijelom SEECP-a sa sjedištem u Sarajevu, kazao je Kovač.

Bugarski ministar vanjskih poslova Daniel Mitov podsjetio je da je SEECP autentičan forum za suradnju u jugoistočnoj Europi, pokrenut na bugarsku inicijativu prije 20 godina.

Mitov je istaknuo da su tri prioriteta bugarskog predsjedanja SEECP-om u proteklih godinu dana bila energetsko i prometno povezivanje jugoistočne Europe, suradnja u rješavanju migrantske krize i poticanje i zaštita medijskih sloboda i slobode izražavanja.

Podsjetio je također da su na inicijativu Sofije ministri vanjskih poslova SEECP-a u veljači potpisali zajedničku deklaraciju o izazovima migrantske krize u kojoj su istaknuli važnost suradnje i solidarnosti u njezinu rješavanju.

"Naša zemlja ne vidi drugu perspektivu za zapadni Balkan osim članstva u Europskoj uniji", naglasio je Mitov.

Proces suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP – South-East European Cooperation Proces) pokrenut je 1996. u Sofiji na bugarsku inicijativu u cilju jačanja političke, gospodarske i sigurnosne suradnje država sudionica i promicanja njihove europske perspektive.

Države osnivači su Albanija, BiH, Bugarska, Grčka, Makedonija, Rumunjska, Srbija (pridružila se kao Srbija i Crna Gora) te Turska, koje su u srpnju 1996. u Sofiji potpisale Deklaraciju o dobrosusjedskim odnosima, stabilnosti, sigurnosti i suradnji. Kasnije su im se pridružile Moldavija, Crna Gora, Slovenija i Kosovo.

Hrvatska sudjeluje u aktivnostima SEECP-a u statusu promatrača od 1997., a punopravna sudionica je od 22. listopada 2004. godine.

SEECP se danas, zajedno sa svojim operativnim tijelom, Vijećem za regionalnu suradnju (RCC), smatra najuspješnijom inicijativom te vrste u jugoistočnoj Europi.

SEECP je neinstitucionalizirana struktura, što znači da nema svoj proračun, stalno sjedište ni administraciju. Suradnja se temelji na multilateralnom formalnom i neformalnom dijalogu.

Aktivnosti koordinira jednogodišnje rotirajuće predsjedništvo, a dužnost predsjedatelja obnaša ministar vanjskih poslova države predsjedateljice.

Glavni politički forum i tijelo koje donosi odluke je godišnji summit šefova država i vlada. Odluke se donose konsenzusom.

Hrvatska je već predsjedala SEECP-om 2006./2007. godine.