KAKO DALJE?

Slovenska će vlada u četvrtak raspravljati o arbitraži

11.11.2009 u 19:04

Bionic
Reading

Slovenska će vlada, kako najavljuje, u četvrtak na redovitoj sjednici raspravljati o zakonu o ratifikaciji arbitražnog sporazuma s Hrvatskom nakon čega bi, procjenjuju slovenski mediji, moglo biti poznato više pojedinosti o tijeku potvrđivanja sporazuma

Slovenski mediji očekuju više podataka nakon vladine sjednice u četvrtak, to više što je za isti dan najavljena i konferencija za novinare ministra vanjskih poslova Samuela Žbogara u povodu navršene prve godine dana rada Pahorove vlade.

Pahor i predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor prošli su tjedan u Stockholmu, uz arbitražni sporazum, potpisali i zajedničku izjavu po kojoj će taj dokument u roku od dva tjedna dati u postupak prihvaćanja u parlamentu te nastojati da se potvrdi do kraja godine.

Pahorova je koalicija u utorak predložila savjetodavni referendum o arbitražnom sporazumu, što bi ratifikacijski postupak mogalo odgoditi za koji mjesec. Pahor je međutim isti dan izjavio kako bi ta inicijativa mogla biti povučena postigne li se dogovor s oporbenim strankama, koje ne žele potvrdu sporazuma jer ga drže 'lošim' za Sloveniju.

Oporba, koju vodi negdašnji predsjednik vlade Janez Janša, za sada ustraje na stajalištu da je savjetodavni referendum pokušaj opravdavanja Pahorove 'loše taktike' u pregovorima s Hrvatskom. Janša bi bio spreman poštovati referendumski ishod ako se promijeni referendumsko pitanje kako bi obuhvatilo 'cjelinu arbitražnog sporazuma', a ne samo dio koji vlada, po njegovim riječima, kani 'iskoristiti za svoju promidžbu'.

Slovenski bi birači odgovarali na referendumsko pitanje u kojemu, među ostalim, stoji da je zadaća 'arbitražnog suda odrediti tok granice između Slovenije i Hrvatske na kopnu i moru, kontakt Slovenije s otvorenim morem i režim iskorištavanja odgovarajućih morskih područja'.

Janša ocjenjuje da se takvim pitanjem 'podmeće' biračima, jer se neće očitovati o 'za Sloveniju lošim' odredbama arbitražnog sporazuma, po kojima će se o granici arbitrirati na osnovi međunarodnog prava i to tek kad Hrvatska potpiše pristupni sporazum s Europskom unijom.

Po nekim najavama, slovenska bi vlada u četvrtak trebala i službeno potvrditi tekst jednostrane izjave koju će predložiti parlamentu uz ratifikacijski zakon.Ta je izjava odgovor na jednostranu izjavu što ju je u ponedjeljak potpisala Kosor, u kojoj se navodi da se 'ništa u sporazumu o arbitraži između hrvatske i slovenske vlade neće smatrati kao pristanak Hrvatske na zahtjev Slovenije za teritorijalnim kontaktom s otvorenim morem'.

Slovenski informativni portal 'Vest' objavio je faksimile nacrta dokumenta koji bi u četvrtak trebala potvrditi slovenska vlada. U njemu se, kao odgovor na hrvatsku izjavu, navodi da se 'ništa u arbitražnom sporazumu ne smije tumačiti kao odricanje Slovenije od njezina teritorijalnog kontakta s otvorenim morem'.

Slovenski mediji navode da bi Pahorova vlada nakon sjednice u četvrtak mogla uputiti prijedlog zakona o arbitražnom sporazumu na prosudbu ustavnom sudu. Iako neki pravnici, pa i oporbene stranke, takav potez ocjenjuju neuobičajenim s obzirom na Pahorove izjave da sporazum nije u suprotnosti s ustavom, vlada tako pokušava unaprijed izbiti argumente iz ruku oporbi koja se protivi arbitraži i ratifikaciji sporazuma.

Slovenska bi vlada mogla bi tražiti i odgovor na pitanje hoće li za potvrdu zakona o arbitražnom sporazumu biti potrebna dvotrećinska većina ili obična natpolovična. Dok vlada i njoj bliski stručnjaci za ustavno pravo tvrde da je dostatna natpolovična većina, oporba i neki bivši članovi ustavnog suda skloniji desnom centru misle da bi odluku o ratifikaciji trebalo donijeti dvotrećinskom većinom zastupničkih glasova.