OD 30. LIPNJA

BHRT zbog financijskog sloma privremeno prekida program

30.05.2016 u 22:37

Bionic
Reading

Radio-televizija Bosne i Hercegovine (BHRT) od 30. lipnja prestaje emitirati program jer je suočena a financijskim slomom, odlučio je u ponedjeljak upravni odbor javnog servisa

'Upravni odbor BHRT-a danas je donio odluku da od 30. lipnja privremeno prekine produkciju i emitiranje programa', stoji u priopćenju uz pojašnjenje kako je takva odluka izravna posljedica nagomilanog duga entitetskih radio-televizija koji je dosegnuo 12,7 milijuna eura te nerješenog načina financiranja BHRT-a.

U ovom trenutku Radio-televizija Federacije BiH (RTVFBiH) za različite usluge i korištenje opreme duguje BHRT-u 8,4 milijuna eura, a Radio-televizija Republike Srpske 4,5 milijuna eura.

Ova odluka bez presedana rezultat je višegodišnjih bezuspješnih nastojanja da se osigura racionalan i održiv sustav javnog emitiranja u BiH kojega čine državna i entitetske radio-televizije.

Njihov rad trebao bi se financirati iz pretplate kako je to uobičajeno u većini europskih država, no naplata je vezana uz fiksne telefonske priključke kod teleoperatera kojih je iz godine u godinu sve manje, jer njihovi pretplatnici ili otkazuju priključke ili prelaze kod kabelskih operatera koji nemaju zakonsku obvezu prikupljati pretplatu.

Sva nastojanja upravnog odbora BHRT-a da potaknu usvajanje novog zakona kojim bi se taj problem riješio bila su suočena s političkim opstrukcijama.

Neke stranke poput HDZ-a BiH pritom su pozvale i na nepoštivanje postojećeg zakona. Ta je stranka otvoreno pozvala Hrvate u BiH da krše zakon i ne plaćaju pretplatu sve dok se ne uspostavi televizijski kanal na hrvatskom jeziku.

Obrazlažu to tvrdnjom kako postojeći javni servisi ne ispunjavaju ustavnu obvezu prava hrvatskog naroda u BiH na informiranje na maternjem jeziku.

Postojeći zakon koji regulira pretplatu prestaje vrijedniti krajem lipnja, a kako u parlamentu BiH nema političke volje za usvajanje novog zakona upravni odbor BHRT-a je procijenio kako nakon toga neće postojati ni minimalne pretpostavke za emitiranje programa.