LICE ODAJE KARAKTER

Izraelci razvili aplikaciju koja prema crtama lica prepoznaje teroriste

30.05.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Izraelska tvrtka Faceception kreirala je tehnološkom istoimeni program koji omogućuje određivanje karaktera prema crtama lica, a prema tvrdnjama tvoraca, može poslužiti u prepoznavanju terorista u gradskoj gužvi ili pak razotkriti okorjelog pokeraša

Tvrtku Faceception osnovao je prije dvije godine Shai Gilboa, a pažnju javnosti tvrtka je privukla nakon prošlotjednih tekstova objavljenih u The Washington Postu te The Daily Mailu u kojoj osnivač navodi kako je tvrtka dosad razradila 15 klasifikatora koji s visokom vjerojatnošću do 80 posto omogućuju brzo prepoznavanje ljudi koji pripadaju nekoj posebnoj grupi.

To mogu biti znanstvenici, profesionalni kockari, pedofili ili teroristi budući da tehnologija otkriva ono što ljudsko oko nije u stanjuuočiti, tvrde kreatori tehnologije.

Čelnici Faceceptiona priopćili su kako je već potpisan ugovor o suradnji s jednom od izraelskih službi zanacionalnu sigurnost, no izraelska obavještajna služba još uvijek nije komentirala to priopćenje.

U promotivnom videospotu Faceceptiona prikazano je kako ta tehnologija u općoj bazi fotografija prepoznaje devet od 11 terorista koji su izveli napade u Parizu u studenome 2015. godine.

Prikazano je i kako tehnologija omogućuje da se poslije obrade 50 fotografija otkriju dvojica od četiri buduća pobjednika turnira u pokeru.

No su mnogi stručnjaci skeptični prema novoj tehnologiji navodeći kako policija ne može uhititi nekoga na temelju toga što ima lice ubojice. Ako Faceception dokaže efikasnost, upozorenja dobivena ovom tehnologijom svakako bi mogla postati osnova za pojačanu kontrolu aktivnosti sumnjivih osoba.