350 KVADRATA ZA 100.000 EURA

Hrvati kupili zgradu za sjedište u Srbiji

29.12.2008 u 15:14

Bionic
Reading

Hrvatsko nacionalno vijeće kupilo je zgradu u Subotici koja će biti sjedište krovnog tijela hrvatske manjine u Srbiji, objavio je program na hrvatskom jeziku Radio Subotice, navodeći da vodstvo zajednice ovo drži za jedno od najvećih dostignuća u 2008.

SUBOTICA - "Kupovinom ove kuće HNV će konačno imati svoj dom, svoje sjedište dostojno važnosti te institucije", izjavila je tim povodom predsjednica Izvršnog odbora HNV-a Slavica Peić, dodajući kako zajednici ostaje trajna vrijednost.

Vodstvo hrvatske manjine do sada je radilo u iznajmljenim, neprimjerenim prostorijama Hrvatskog kulturnog centra "Bunjevačko kolo" u Subotici, koje su prokišnjavale i u kojima nije bilo riješeno pitanje grijanja.

U kuću, starije gradnje, za koju je plaćeno 100.000 eura, HNV se seli koncem ožujka 2009., do kada bi se iz nje trebali iseliti dosadašnji vlasnici.

Odluku o kupovini ovoga objekta donijeli su vijećnici HNV-a na sjednici održanoj sredinom prosinca, poslije burne rasprave u kojoj su kritičari takve inicijative iznosili da bi novac trebalo uložiti u rad hrvatskih udruga te jačanje zajednice na planu informiranja, kulture i obrazovanja.

Vodstvo HNV-a smatra će u objektu, koji se prostire na 350 četvornih metara, moći biti smještene još neke institucije hrvatske manjine koje imaju problema s poslovnim prostorima.

Ranijih godina bilo je inicijativa da sjedište HNV-a bude rodna kuća bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu, ali pitanje otkupa stanova od sadašnjih vlasnika nije riješeno, iako je ono bilo temom međudržavnih pregovora Srbije i Hrvatske.