MITO I KORUPCIJA

Predsjednik rumunjskog Senata pod istragom zbog lažnog svjedočenja

24.05.2016 u 20:37

Bionic
Reading

Predsjednik rumunjskog Senata i bivši premijer, Calin Popescu Tariceanu, pod istragom je zbog lažnog svjedočenja i pomaganja osumnjičenicima u nezakonitom povratu države imovine kojim je država oštećena za 145,4 milijuna eura, objavilo je u utorak rumunjsko tužiteljstvo za borbu protiv korupcije (DNA)

Tariceanu, premijer od 2004. do 2008., optužen je da je dao 'iskaze koji nisu bili u skladu sa stvarnošću' u vezi svojih veza s nekoliko rumunjskih i izraelskih poslovnih ljudi, što je 'otežalo istragu', navodi se u priopćenju.

Na saslušanju u travnju on je uvjeravao tužitelje da nije upleten u tu aferu. DNA smatra, međutim, da je bio upoznat s postupcima nekih osumnjičenika.

Tužitelji sumnjiče četvoricu izraelskih poslovnih ljudi, među kojima draguljara Benyja Steinmetza i dvojicu rumunjskih poduzetnika da su podmićivali dužnosnike kako bi osigurali povrat imovine koju je tražio rumunjski princ Paul, unuk bivšeg kralja Karla II

Paul je tako 2008. postao vlasnikom šume i imanja sjeverno od Bukurešta na osnovi 'nepotpunih dokumenata i bez dokaza da je legitimni nasljednik'. Država je navodno oštećena za 145,4 milijuna eura.

Tužitelji su u ožujku zatražili uhićenje četvorice Izraelaca, no sud je bio protiv. Princ Paul, koji nije službeno priznat kao legitimni član rumunjske kraljevske obitelji, već se mjesecima nalazi u kućnom pritvoru.