VELIKA BITKA

Islamska država u Faludži pod teškom paljbom

24.05.2016 u 11:48

Bionic
Reading

Iračke snage u utorak su granatirale ciljeve Islamske države u Faludži, dan nakon što je započeo napad kojim se želi osloboditi ovo uporište islamista zapadno od Bagdada.

Dok se iračka vlada trudi ublažiti međunarodnu zabrinutost oko opasnosti za tamošnje civilno stanovništvo, građani Faludže izvještavaju o sporadičnom granatiranju oko centra grada, no tvrde kako je ono manje intenzivno nego u ponedjeljak."Nitko ne može otići. Opasno je. Posvuda su snajperi koji nadgledaju izlazne rute", rekao je Reutersu putem interneta jedan od stanovnika.Procjenjuje se da se u Faludži nalazi oko 100 tisuća civila. Faludža je u siječnju 2014. postala prvi grad kojeg su osvojili militanti Islamske države, šest mjeseci prije proglašavanja svog kalifata.

Od tada je stanovništvo grada smanjeno tri puta.Iračka vlada objavila je kako je preko noći istjerala militante iz Garme, sela na istoku grada.U ponedjeljak je ubijeno osam civila i tri militanata, dok je ozlijeđeno 25 ljudi, od kojih je bilo 20 civila, izvjestili su iz bolnice.Ujedinjeni narodi i Međunarodni Odbor Crvenog križa (ICRC) u ponedjeljak navečer su izdali su priopćenja kojima pozivaju zaraćene strane da zaštite civile koji imaju ograničeni pristup hrani, vodi i zdravstvenoj skrbi..