POVEĆAO SE BROJ

Glavonošci uživaju u globalnom zatopljenju

24.05.2016 u 10:14

Bionic
Reading

Glavonošci izgleda uživaju u globalnom zatopljenju jer je njihov broj u oceanima u posljednjih šezdeset godina značajno povećan, objavili su australski znanstvenici

Populacija hobotnica, sipa i liganja u velikom je porastu u svjetskim oceanima, rekla je Zoe Doubleday, znanstvenica s Instituta za zaštitu okoliša pri Sveučilištu u Adelaideu.

'Glavonošci se nazivaju i korovom oceana. Imaju jedinstvene biološke značajke koje uključuju brz rast, kratak životni vijek i prilagodljivost', rekla je Doubleday, koja je rezultate svog istraživanja objavila u časopisu Current Biology.

'To im omogućuje da se adaptiraju na promjene u okolišu, kao što je rast temperatura, brže nego mnoge druge vrste. A to sugerira da im koriste promjene uvjeta u oceanima', dodaje Doubleday.

Za potrebe ove studije Doubleday i njezine kolege proučavale su ribarske ulove između 1953. i 2013. i otkrili da se izlov 35 vrsta glavonožaca kontinuirano povećava.

'Glavonošci su ekološki i komercijalno važna vrsta mekušaca koje su visoko osjetljive na promjene u okolišu', kaže pomorska biologinja Bronwyn Gillanders, suautorica studije. 'Sada moramo istražiti što je uzrok ovom umnožavanju. Dvije su teorije, globalno zatopljenje ili preveliki izlov ribe koje se hrane mekušcima', rekla je.

'U svakom slučaju, to je pitanje na koji treba pronaći odgovor jer je dio šire priče o tome kako ljudske aktivnosti mijenjaju ocean', rekla je Gillanders.