UPITNA VLADAVINA PRAVA

Poljska na korak do opomene od Europske komisije

23.05.2016 u 21:58

Bionic
Reading

Pregovori Bruxellesa i konzervativne poljske vlade su "u tijeku" kako potonja ne bi dobila opomenu zbog stanja vladavine prava u Poljskoj, doznaje se u ponedjeljak od Europske komisije.

"Upravo se vode pregovori kako bi se pronašlo rješenje", rekla je u ponedjeljak za AFP glasnogovornica Europske komisije dodajući da je 23. svibnja krajnji rok do kada Varšava mora odgovoriti na njezinu zabrinutost zbog reforme Ustavnog suda koja je potaknula ozbiljnu krizu u Poljskoj.

Razgovori su još trajali u ponedjeljak navečer, rekla je glasnogovornica, ne otkrivajući njihov sadržaj.

Europska komisija je u srijedu priopćiila da će "najkasnije do 23. svibnja" objaviti "mišljenje" koje će upozoriti na stanje vladavine prava u zemlji, ne bude li Varšava do tada otklonila njezinu zabrinutost.

"Sve dok poljski Ustavni sud bude sprječavan u provođenju istinske ustavne kontrole, neće moći djelotvorno nadzirati odgovaraju li zakonski akti temeljnim pravima", istaknuo je EK.

Poljska premijerka Beata Szydlo oštro je uzvratila, istaknuvši da njezina vlada "neće nikada popustiti pred ucjenom". Poljski parlament je pak pozvao vladu da se "usprotivi svakom djelovanju usmjerenom protiv državnog suvereniteta".

Objavljivanje mišljenja Komisije bit će nova etapa u dosad neviđenoj proceduri Bruxellesa protiv Varšave koja se na koncu može završiti sankcijama kao što je oduzimanje prava glasa u Vijeću EU-a koje zastupa 28 zemalja članica.

To je "mišljenje upozorenje zemlji članici i daje joj mogućnost da reagira", navodi Komisija.

Ne bude li Komisija zadovoljna odgovorom Poljske na njezinu preporuku, može pokrenuti "proceduru članka 7" koji omogućuje kažnjavanje zemlje koja ne poštuje europske demokratske vrijednosti.