PRESUDILI DOPISNI GLASOVI

Ekstremni desničar Hofer ipak nije novi austrijski predsjednik!

24.05.2016 u 01:28

Bionic
Reading

Drugi krug predsjedničkih izbora u Austriji, održan u nedjelju, 22. svibnja, pretvorio se u napetost koju su razriješili dopisni glasovi. Nije ih bilo malo, nego više od 700 tisuća, te je prebrojavanje trajalo sve do poslijepodnevnih sati u ponedjeljak. Zahvaljujući dopisnim glasovima, pobjedu je na kraju ipak odnio Alexander Van der Bellen, objavio je Die Presse na Twitteru u 16 sati i 16 minuta

Cijeli svijet se oko 15 sati priključio na live stream austrijske javne televizije ORF. Na drugom programu najavljeno je prenošenje proglašenja konačnih rezultata iznimno napetih i tijesnih predsjedničkih izbora, na kojima su se u drugom krugu natjecali kandidat ekstremno desne Slobodarske stranke Norbert Hofer i neovisni kandidat s podrškom Zelenih Alexander Van der Bellen.

No, Austrijanci ne bi bili Austrijanci da prije najvažnije informativne emisije godine nisu pustili seriju u stilu zloglasne 'Lugarnice', a kako su portali najvažnijih austrijskih medija, poput Der Standarda i Die Presse, zbog navale bili polublokirani, nije bilo izbora nego gledati bizarnu priču o lavu koji slobodno šeta alpskim krajolicima.

Prema informacijama Die Presse na Twitteru, objavljenima nešto prije 16 sati, Van der Bellen ima nešto manje od 13 tisuća glasova prednosti nad Hoferom, a za prebrojavanje ostali su još samo Salzburg, Innsbruck, Bregenz i Feldkirch. Kandidat s podrškom Zelenih ionako je mnogo bolje prošao u urbanim sredinama te se čini kako austrijska ekstremna desnica nije ostvarila svoj san osvajanja predsjedničkog ureda u bečkom Hofburgu.

Konačna potvrda od Die Presse na Twitteru došla je u 16 sati i 16 minuta, kada su objavili da je Van der Bellen dobio sveukupno više od 16 tisuća glasova prednosti nad Hoferom te da još jedna preostala općina u kojoj se broje dopisni glasovi ne može utjecati na rezultat.

Hofer je odmah priznao poraz oglasivši se na Facebooku.