SUKOBLJENI INTERESI

Velike sile bez dogovora o sirijskim mirovnim pregovorima

17.05.2016 u 16:58

Bionic
Reading

Velike sile nisu se u utorak u Beču uspjele dogovoriti o novom datumu sirijskih mirovnih pregovora, ali su obećale raditi na uspostavi trajnog primirja, objavio je UN-ov posebni izaslanik

'Pitanje još uvijek čeka neku vrstu konkretnog odgovora od ovog sastanka, ali ne možemo čekati predugo', rekao je Staffan de Mistura na konferenciji za novinare održanoj zajedno s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem i ruskim šefom diplomacije Sergejom Lavrovom

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault spomenuo je početak lipnja kao datum moguće nove runde sirijskih mirovnih pregovora. 'Cilj ostaje politički proces. Želimo da Staffan de Mistura okupi pregovarače što je prije moguće a mi smo utvrdili naš cilj što bi bio početak lipnja, ako je moguće', rekao je Ayrault novinarima.

Velike sile dogovorile su kako je potrebno ojačati prekid vatre širom zemlje i omogućiti dostavu humanitarne pomoći opkoljenim područjima, uključivo i ispuštanjem iz zraka ako UN ne dobije humanitarni pristup.

'Od 1. lipnja, ako UN ne dobije humanitarni pristup u te zone, Međunarodna skupina za potporu Siriji (ISSG) traži od Svjetskog programa za hranu da odmah krene s programom zračnih mostova i ispuštanjem u svim zonama koje su u potrebi', rekao je Kerry na konferenciji za novinare nakon sastanka ISSG-a čiji su supredsjedatelji Rusija i SAD a članovi EU, Arapska liga, UN, Kina, Iran i Turska.

Kerry je također rekao kako je postignut dogovor da 'nećemo ostati bez reakcije ako strane poduzmu bilo kakve inicijative kojima cilj nije sporazum i mir'.

Ruski ministar Lavrov je na press konferenciji rekao da Moskva ne podržava režim Bašara al-Asada već podupire borbu protiv terorizma. 'Na terenu realno nema efikasnijih snaga od sirijske vojske, usprkos njenim slabostima', kazao je.

SAD i Rusija dogovorile su se da će pomoći istražiti tko je odgovoran za kršenja primirja u Siriji, rekao je njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier.