BROJ IMIGRANATA OPADA

Juncker kritizirao gradnju zida na granici Grčke i Makedonije

07.05.2016 u 08:31

Bionic
Reading

Europska migracijska kriza je na 'prekretnici' zahvaljujući dogovoru s Turskom koji pokazuje prve pozitivne rezultate, kazao je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u razgovoru objavljenom u subotu.

Po dogovoru s Europskom unijom, Turska se složila zaustaviti ilegalnu imigraciju u zamjenu za ubrzavanje pristupnih pregovora s Europskom unijom, viznu liberalizaciju i financijsku pomoć.

Juncker je rekao za Funke Media Group da sporazum, koji je stupio na snagu prošli mjesec, već pomaže Europi da bolje upravlja valom migranata.

'Nalazimo se na prekretnici', kazao je. 'Sporazum s Turskom ima učinka i broj migranata značajno pada'.

Dodao je da još uvijek treba doći do održivog pada u broju migranata prije nego se može reći da je kriza prošla, naglasivši da je dogovor dao EU-u manevarskog prostora da stvori pošten i učinkovit sustav azila u srednjoročnom razdoblju.

Juncker je kritizirao odluku o gradnji ograde između Grčke i Makedonije.

'Ne dijelim mišljenje nekih da ova ograda - ili općenito ograde u Europi - mogu pridonijeti ičemu u smislu dugoročnog rješenja izbjegličke krize', rekao je.

'Ograde mogu spriječiti migrante da krenu dalje, ali nikakva ograda i nikakav zid nisu dovoljno visoki da odvrate te ljude od dolaska u Europu kada bježe od rata i nasilja u svojim zemljama'.