USKORO SUSRET

Kovač telefonski razgovarao s Kerryem

06.05.2016 u 21:55

Bionic
Reading

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač večeras je telefonom razgovarao s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem, priopćili su iz MVEP-a. Vijest dolazi samo dan nakon medijskih napisa o propalom susretu Kovača i Kerryja u Washingtonu

'Naglasak razgovora bio  je na hrvatsko-američkim odnosima, posebno na suradnji na području energetike u srednjoj i jugoistočnoj Europi. Dogovoreno je da će uskoro biti ostvaren susret ministra Kovača i državnog tajnika Kerryja u Washingtonu', stoji u priopćenju Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Razgovor je stigao samo dan nakon što su mediji objavili da je prilikom nedavnog posjeta Kovača Washingtonu američki državni tajnik John Kerry u zadnji tren otkazao susret s hrvatskim šefom diplomacije.

Neki su to protumačili kao veliku pljusku SAD-a, no i iz američkog veleposlanstva u Zagrebu, ali i iz MVEP-a, stigla su priopćenja u kojima se objašnjava kako do susreta nije došlo jer obje strane nisu mogle uskladiti termin.

'Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država potvrđuje da jedini razlog odgode sastanka između državnog tajnika Kerryja i ministra vanjskih poslova Kovača leži u poteškoći obiju strana u pronalaženju odgovarajućeg termina. Odnosi između Sjedinjenih Država i Hrvatske i dalje su čvrsti. SAD i Hrvatska dogovorile su se da će ugovoriti novi termin za ovaj bilateralni posjet', stoji u priopćenju američkog veleposlanstva.

Tema razgovora hrvatskog šefa diplomacije i američkog državnog tajnika, prema pisanju medija, trebali su biti i LNG terminal na Krku, ali spomenuta je trebala biti i smjena Dragana Lozančića s mjesta šefa SOA-e.