ZAŠTO JE SVE PUSTIO U JAVNOST?

Progovorio 'John Doe' koji je otkrio aferu Panama papers

06.05.2016 u 20:58

Bionic
Reading

Jednakost plaća potaknula je 'duboko grlo' Panamskih dokumenata da progovori o poreznoj utaji bogataša i utjecajnih svjetskih vođa, rekao je taj tajni izvor u prvom obraćanju javnosti ponudivši pravosuđu pomoć u progonu krivaca u zamjenu za imunitet, prenose u petak agencije pozivajući se na njemački dnevnik Sueddeutsche Zeitung

U priopćenju od 1800 riječi, tajni izvor predstavlja se kao 'John Doe' i kaže da nije nikada radio za obavještajnu agenciju niti vladu, navodi BBC.

'Jednakost plaća' bio je osobni motiv Johna Doea da novinarskoj istraživačkoj korporaciji besplatno dostavi 11,5 milijuna dokumenata iz panamskog odvjetničkog ureda Mossack Fonseca, otkriva taj tajni izvor u izjavi koju je objavio njemački list.

Dokumenti su pokazali da su stotine političara, vladinih dužnosnika, bivših nacionalnih vođa, ali i poznatih osoba iz svijeta spektakla i sporta skrivali svoj novac u poreznim oazama čime su kršili porezne zakone svojih država.

John Doe, koji je u petak prvi put progovorio otkako su u travnju dokumenti procurili u javnost, kritizira tromost političara, pravosuđa, ali i medija u u suzbijanju poreznih oaza i predviđa da će iduća revolucija biti digitalna, piše francuska agencija AFP.

Uz uvjet da se izvorima koji otkrivaju podatke o utajama i pronevjeri novca 'zajamči imunitet od progona koje bi protiv njih mogle pokrenuti njihove vlade', John Doe obećaje pravosudnim tijelima suradnju u 'tisućama tužbi' protiv prekršitelja poreznih zakona.

Optužuje tvrtku Mossack Fonseca da je desetljećima štitila 'interese kriminalaca' tako što je osnivala fiktivna poduzeća putem kojih su bogati i utjecajni skrivali svoj novac.

'Tijekom 50 godina, izvršne vlasti, zakonodavne i sudske diljem svijeta potpuno su propustile liječiti metastaze poreznih oaza' i umjesto najbogatijih ciljale su 'građane niskih i srednjih prihoda', stoji u izjavi sročenoj na engleskom.

Taj tekst Johna Doea objavljen je u petak prije nego što je američki predsjednik Barack Obama održao govor o gospodarstvu u kojem je rekao da su Panamski dokumenti upozorili na problem korupcije i porezne utaje. Obama je rekao da će SAD zahtijevati od banaka da identificiraju osobe koje stoje iza fiktivnih tvrtki.

John Doe najavljuje da će iduća svjetska revolucija biti 'digitalna', a možda je već i počela. Ističe da je vrlo nejednak 'pristup informacijama' bio ključan u perverznom kapitalističkom sustavu 'koji se sve više približava ekonomskom ropstvu', no da je internet prodrmao taj pristup.

Izjavu, naslovljenu 'Revolucija će biti digitalna', John Doe počinje riječima 'Jednakost plaća jedno je od ključnih pitanja našeg doba'.

Tajni izvor Panamskih dokumenata predstavlja se kao John, no ne zna se krije li se iza tog imena žena ili muškarac, piše BBC.