IZBJEGLIČKE KVOTE

Kovač: U Europi se rješenja ne mogu nametati

06.05.2016 u 17:41

Bionic
Reading

U Europi se ne mogu nametati rješenja koja ne bi uzela u obzir nacionalne specifičnosti, rekao je u petak u Pragu hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač, govoreći o planu Europske komisije o uvođenju obvezujućih kvota za migrante, javili su češki mediji

'Ne možete nametati rješenja a da ne uzmete u obzir nacionalne specifičnosti i osjetljivost nekih pitanja', rekao je šef hrvatske diplomacije na konferenciji za novinare sa češkim kolegom Lubomirom Zaoralekom. Nametanje rješenja nije u europskom duhu konsenzusa, naglasio je. Po Kovačevim riječima, prijedlog Europske komisije mora se dobro razmotriti. 'Ja ću se zalagati za to da se provede stvarna rasprava'.

Europska komisija predstavila je ovaj tjedan prijedlog reforme zajedničkog europskog sustava azila u kojem se zadržava temeljno načelo da je za razmatranje azila odgovorna ona zemlja članica u koju je tražitelj azila prvo ušao, ali se uvodi korektivni mehanizam koji treba osigurati pravedniju raspodjelu u slučaju kada se neka zemlja nađe pod velikim migrantskim pritiskom.

Taj korektivni mehamizam aktivirat će se čim se neka zemlja članica suoči s nerazmjerno visokim brojem zahtjeva za azil s obzirom na njezinu veličinu i gospodarsku snagu. Čim broj tražitelja azila prijeđe 150 posto od referentne vrijednosti (koja se određuje prema BDP-u i broju stanovnika), svi novi tražitelji azila bit će premješteni u druge zemlje članice. Zemlje članice imat će mogućnost i nesudjelovanja u tom mehanizmu, ali će u tom slučaju morati platiti doprinos solidarnosti od 250.000 eura za svakog tražitelja azila za kojeg bi inače bila odgovorna, a taj novac će ići zemlji koja primi tog migranta.

Češka i druge zemlje Višegradske skupine - Slovačka, Mađarska i Poljska, odbacile su ideju o obvezujućim kvotama, a pridružile su ime se i Latvija i Estonija. Pred kritikama o nedostatku solidarnosti, te zemlje kažu da izbjeglice dobro znaju u koju zemlju žele ići i ne može ih se prisiliti na ostanak u nekoj drugoj.

Oba su se ministra složila da je u vremenu kada je Europa suočena s pojačanim pritiskom važno održati stabilnim područje zapadnog Balkana. 'Obje zemlje su se složile kako je važno poduprijeti politiku proširenja', kazao je Zaoralek.

Kovača je tijekom posjeta Pragu primio i premijer Bohuslav Sobotka a njegov boravak u češkoj prijestolnici uključuje i sastanak s Milanom Štechom, predsjednikom Senata, Janom Hamačekom, predsjednikom Zastupničkog doma, pripadnicima hrvatske zajednice, kao i predavanje na Fakultetu društvenih znanosti na Karlovom sveučilištu.