NAKON OSTAVKE PREMIJERA

Erdogan želi ubrzati ustoličenje predsjedničkog sustava

06.05.2016 u 16:44

Bionic
Reading

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da želi ubrzati održavanje referenduma na kojem će se odlučivati o ustavnim promjenama potrebnima kako bi se u zemlji uveo predsjednički sustav

Samo predsjednički sustav može ponuditi 'jamstvo za stabilnost' u zemlji, kazao je u petak Erdogan, dan naakon što je premijer Ahmet Davutoglu objavio da podnosi ostavku na dosadašnju dužnost.

Erdogan je pozvao članove vladajuće Stranke pravde i razvoja, čiji je predsjednik, da ponude nacrt ustavnog amandmana što je prije moguće.

Uvođenje predsjedničkog sutava, najvažniji Erdoganov cilj, kritičari smatraju pogubnim za demokraciju u zemlji.

Davutoglu je u četvrtak izvijestio da podnosi ostavku na dužnost premijera i predsjednika AKP-a, nakon sve većeg nezadovoljstva javnosti predsjednikom Erdoganom i načinom na koji državu vodi u autoritarizam i nestabilnost te je sve više udaljava od vrijednosti zapadnih demokracija prema režimskim poredcima Bliskog istoka.

Davutoglu je odlučio ne kandidirati se za novi mandat na izvanrednoj konvenciji koja će se održati 22. svibnja. Ondje će se birati novi predsjednik AKP-a koja je u Turskoj na vlasti od 2002.

Stranci manjka još 13 mjesta da bi imala šezdesetpostotnu većinu u parlamentu, koja je potrebna kako bi se održao referendum o ustavnom amandmanu.