EVAKUACIJA STANOVNIŠTVA

Alberta proglasila izvanredno stanje zbog požara

05.05.2016 u 12:53

Bionic
Reading

U kanadskoj pokrajini Alberti proglašeno je izvanredno stanje dok se vatrogasci u srijedu nastavljaju boriti s velikim požarom koji je poharao grad Fort McMurray na sjeveru

Jaki vjetrovi prijete daljnjim širenjem vatre koja je progutala oko 1.600 zgrada i izazvala u utorak najveću evakuaciju stanovništva u povijesti pokrajine.

Vjetar koji puše snagom od 20 kilometara na sat najveći je problem, no također i vrućina i suh zrak, navodi vatrogasni čelnik Alberte Chad Morrison, koji navodi da vatrogasci očekuju kako će požar tijekom poslijepodneva ojačati te da će vatrogasci biti suočeni s izazovom da ga obuzdaju sve do navečer.

Po riječima vatrogasnog čelnika iz općine Wood Buffalo Darbyja Allena vatrogasci su cijelu noć pokušavali staviti vatru pod kontrolu. 'Uspješno smo evakuirali 88.000 ljudi', kazao je Allen novinarima nastojeći obuzdati emocije. 'Nitko nije ranjen i nitko nije poginuo. Zaista se nadam da ćemo uspjeti danas zaustaviti požar', dodao je.

Nakon što je poharala južna predgrađa grada vatra se proširila preko rijeke Athabasca i prijeti dijelovima grada s druge strane rijeke, kazala je premijerka pokrajine Alberte Rachel Notley.

Vatra se proširila na preko 10.000 hektara, navode dužnosnici. Gradska vodovodna infrastruktura teško je oštećena pa su gradske vlasti izdale nalog kućanstvima za prokuhavanje vode prije upotrebe.

Kanadski premijer Justin Trudeau kazao je u srijedu kako će Kanada i pomoći ljudima Fort McMurraya. 'Kanada je zemlja u kojoj pomažemo svojim susjedima', istaknuo je premijer.

Ministar obrane Harjit Sajjan, koji se nalazi u Njemačkoj na konferenciji posvećenoj terorističkoj Islamskoj državi, poručio je da će kanadska vojska poduzeti sve potrebne procjene vezane uz mogući angažman.

Očekuje se da će mnogi od evakuiranih stanovnika Fort McMurraya doći u pokrajinsku prijestolnicu Edmonton. Tisuće drugih potražili su utočište u radničkim kampovima sjeverno od grada.