ERDOGANOV PREDSJEDNIK

Turska neće ići na izbore nakon zamjene stranačkog čelnika

05.05.2016 u 11:37

Bionic
Reading

Ne očekuje se da Turska održi izvanredne izbore nakon što vladajuća stranka Pravde i razvoja (AK) izabere novog čelnika i nastavit će 'sigurno' s postojećom vlašću do isteka mandata aktualne vlade 2019., izjavio je u četvrtak savjetnik predsjednika Cemil Ertem.

Turska i njezino gospodarstvo dodatno će se stabilizirati kada dužnost preuzme premijer bliskiji predsjedniku Tayyipu Erdoganu, dodao je Ertem u razgovoru za televiziju NTV. Mediji su u srijedu prenijeli da premijer Ahmet Davutoglu, zbog borbi za prevlast koju vodi s Erdoganom, razmišlja o odlasku sa svoje funkcije.

Davutoglu se nedavno se sukobio s Erdoganom oko planiranih promjena ustava koje bi dovele do jačanja predsjedničke funkcije. On je u utorak izjavio kako će radije 'pregaziti svoj ego' nego ugroziti interes svoje vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP), iz koje dolazi i predsjednik Erdogan.

Davutoglu još nije donio konačnu odluku, a u srijedu poslijepodne sastati će se s Erdoganom, prenosi list Hurriyet. Binali Yildirim, ministar prometa, te Berat Albayrak, ministar energetike i Erdoganov zet, kandidati su za Davutogluovog nasljednika, piše dnevnik Cumhuriyet.

Davutoglu je funkcije premijera i predsjednika stranke preuzeo u 2014., kad je Erdogan izabran za predsjednika.