OSTAO SAMO TRUMP

John Kasich najavio izlazak iz utrke za Bijelu kuću

05.05.2016 u 08:37

Bionic
Reading

Donald Trump ostao je zadnji republikanac u utrci za predsjedničku nominaciju u Sjedinjenim Državama nakon što je njegov posljednji suparnik, guverner Ohija John Kasich, najavio u srijedu da izlazi iz utrke za Bijelu kuću.

Trumpova pobjeda na predizborima u Indiani dan ranije praktički je osigurala poduzetničkom mogulu Trumpu osvajanje stranačke nominacije za izbore za američkog predsjednika.

Kasich je dobio predizbore samo u svojoj matičnoj državi Ohio, no još je u utorak navečer govorio da će ostati u utrci dok god Trump ne dobije 1.237 delegata potrebnih za dobivanje nominacije.

'Danas zaustavljam svoju kampanju i nosim novu, duboku nadu da će mi Gospodin pokazati put naprijed i ispuniti svrhu moga života', kazao je Kasich u srijedu u Ohiju, ocijenivši kako je njegova kampanja inspirirala birače da se ujedine i pomognu jedni drugima.

'Vjerujem da svi mi trebamo živjeti život veći od nas samih', dodao je Kasich, koji nije ni spomenuo Trumpa ili najavio svoju potporu njegovoj kandidaturi.

Trumpov najozbiljniji konkurent Ted Cruz ispao je iz utrke u utorak navečer nakon što je teško poražen u Indiani, u koju je uložio velika očekivanja kao u posljednju priliku da zaustavi Trumpa.

Predsjedatelj republikanskog nacionalnog odbora Reince Preibus na Twitteru je ocijenio da rezultat u Indiani znači da je Trump sada 'vjerojatni' kandidat stranke te je ohrabrio pobornike Republikanaca da se usmjere na izbore u studenome.

Stranka je međutim unutar sebe duboko podijeljena oko Trumpove kandidature, a neki od vodećih republikanaca vode na Twitteru kampanju protiv njegova izbora.