O SIRIJI

Lavrov: Asad nije saveznik Rusije

04.05.2016 u 17:44

Bionic
Reading

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad nije saveznik Rusije na način na koji je Turska saveznik SAD-a, rekao je u srijedu ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov

'Asad nam nije saveznik. Da, mi ga podupiremo u borbi protiv terorizma i za očuvanje sirijske države', izjavio je Lavrov u razgovoru za agenciju RIA.

'Ali on nije saveznik u smislu u kojem je Turska saveznik SAD-a', istaknuo je.

Dodao je da se mirovni pregovori u Ženevi nastavljaju ovoga mjeseca, ali uvjeti za izravne pregovore još nisu stvoreni zbog 'hirova' oporbenog Visokog pregovaračkog odbora i ostalih zemalja, uključujući Tursku.

Također je najavio da bi se idućih tjedana mogla sastati i kontaktna skupina za Siriju.

Po njegovim riječima, SAD su željele u zonu privremenog primirja uključiti i položaje koje drži Fronta Al Nusra, oružani ogranak al-Kaide u Siriji, ali je to odbačeno kao neprihvatljivo.

'To nas navodi na pomisao da netko želi iskoristiti Amerikance da bi zaustavio zračne napade na Al Nusru', rekao je Lavrov.

Šef ruske diplomacije istaknuo je da je malo vjerojatna kopnena operacija Turske i Saudijske Arabije u Siriji, imajući u vidu da su u zemlji stacionirane ruske zračne snage.