QUID PRO QUO

Turska ukida vize za građane EU, pa i za ciparske Grke

03.05.2016 u 18:07

Bionic
Reading

Turska je pristala ukinuti vizna ograničenja za građane EU-a, uključujući i ona koja se odnose na ciparske Grke, preskočivši jednu od preostalih prepreka koja bi joj trebala zajamčiti ukidanje viza Turcima za Europu

Turska vlada kasno u ponedjeljak odobrila je ukidanje viza za posjetitelje iz 28 zemalja članica EU-a nakon što Europa ukine vlastite zahtjeve za vizom za turske državljane, objavljeno je u listu Official Gazette.

Unatoč tomu što će se ukidanje viza primijeniti na ciparske Grke, turski je dužnosnik Reutersu rekao da se ta odluka ne primjenjuje i na tursko priznanje Cipra.

Liberalizacija viznih pravila za Tursku, muslimansku zemlju sa 79 milijuna stanovnika, sporno je pitanje među zemljama članicama EU-a, no Bruxelles nastavlja započeto kako bi održao sporazum o migrantima zaključenog između EU-a i Turske koji bi trebao pomoći u ublažavanju najteže migracijske krize u Europi nakon Drugoga svjetskog rata.

Europska komisija u srijedu bi trebala izvijestiti o tomu da je Turska uglavnom ispunila kriterije za ukidanje vize za turske građane.

'Turska je ispunila jedan od važnijih uvjeta za dobivanje viza', rekla je na konferenciji za novinare u Bruxellesu glasnogovornica Komisije Margaritas Schinas.

Jedna od najvećih prepreka u turskim odnosima s EU-am je odbijanje Ankare da prizna Cipar, članicu EU-a. Cipar je već četrdeset godina podijeljen na grčki i turski dio. Sjeverni dio pod kontrolom Turske priznala je samo Ankara, a južni grčki dio otoka međunarodno je priznat.

'Ovo ne znači priznanje Cipra. Ako EU ukine vize za turske državljane i mi ćemo ukinuti vize za preostale zemlje EU-a', rekao je neimenovani turski dužnosnik. 'Sada ciparski Grci već putuju u Tursku, no mi izdajemo njihovu vizu na odvojenom dokumentu. Po novom dogovoru viza im više neće biti potrebna', kazao je.