STRAH OD NOVE MAĐARSKE

Spiegel raspalio po nacionalizmu nove hrvatske vlade

03.05.2016 u 15:00

Bionic
Reading

Glavna vijest na Spiegel Online, jednom od najposjećenijih medija u Njemačkoj i među najuglednijima u svijetu, postala je Hrvatska. U članku pod naslovom 'Hrvatski nacionalizam: strah od nove Mađarske' dopisnik Der Spiegela Keno Verseck piše o sto dana vlade Tihomira Oreškovića te zaključuje da nova vlada provodi udar na medije i da su u javnosti nacionalistički tonovi sve glasniji

Rijetko kada se događa da Hrvatska bude glavna vijest najutjecajnijih njemačkih medija, no to je uspjelo novoj vladi Tihomira Oreškovića, uz naročite zasluge ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

Tako se danas na Spiegel Online može pročitati tekst u povodu 100 dana nove vlade, u kojemu se iznimno kritički piše o razvoju društveno-političke situacije u Hrvatskoj, u kojemu je Hasanbegović glavna zvijezda. U prvoj rečenici novinar Der Spiegela ironično piše da je ministar kulture 'postigao svašta u svojih prvih 100 dana', a onda dalje slijedi: 'Opravdavao je fašističke zločine. Smanjio je ili ukinuo financijsku podršku politički neomiljenim medijima. Zatražio je više domoljublja na televiziji i u školama. Kritika njega kao osobe? Laži i manipulacije, smatra Hasanbegović.'

Dodaje se kako je svaki tjedan kontroverzni ministar kulture povukao dvojbene poteze te da je on savršen primjer 'nacionalističko-konzervativnog preokreta u Hrvatskoj' koji podsjeća na ono što se dogodilo u Mađarskoj pod vlašću Viktora Orbana. 'I internacionalno i u samoj zemlji taj se novi smjer gleda s brigom.' Spominje se i reakcija povjerenika Vijeća Europe Nilsa Muiznieksa da je u Hrvatskoj ugrožena društvena kohezija i pluralizam mišljenja te da je to rezultat prvih 100 dana nove vlade koja se 'umjesto reformama bavi Kulturkampfom zdesna i pokušajima ušutkavanja medija'.

Napominje se i da je ministar Hasanbegović pohvalio film Jakova Sedlara 'Jasenovac - istina', koji umanjuje jasenovačke žrtve te da je HRT pod novim vodstvom ukinuo satiričnu emisiju 'Montirani proces'. Zbog takve medijske politike, javno su reagirali i veleposlanici zapadnih država kojima je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović - koju Spiegel Online opisuje kao umjereniju predstavnicu nacionalističko-konzervativnog lagera - poručila da se ne miješaju u unutarnje politike Hrvatske.

Na kraju se citira Žarka Puhovskog koji kaže da je nova vlada ekstremni nacionalizam, koji je dosad postajao samo u dijelu hrvatskog društva, preuzela i učinila ga politički prihvatljivim i relevantnim.