GREENPEACE DIŽE UZBUNU

SAD odbacuje 'lažna' tumačenja TTIP-a

03.05.2016 u 07:29

Bionic
Reading

Sjedinjene Države odbacile su u ponedjeljak 'lažna' tumačenja dokumenata koji su procurili u javnosti o Sporazumu o slobodnoj trgovini s Europskom unijom (TTIP) ustvrdivši da taj sporazum 'neće oslabiti' propise o sanitarnoj zaštiti i zaštiti okoliša.

'Tumačenja tih dokumenata u najmanju su ruku lažna, a u najgorem slučaju potpuno su pogrešna', rekao je glasnogovornik Ureda za vanjsku trgovinu Sjedinjenih Država (USTR) koji pregovara s Europskom komisijom.

Greenpeace je u ponedjeljak objavio tajne dokumente o pregovorima koji, tvrdi ta nevladina organizacija za zaštitu okoliša, pojačava strahovanja da će TTIP pogodovati velikim korporacijama na štetu potrošača.

'TTIP će očuvati, a ne oslabiti naše čvrste propise o zaštiti potrošača, zdravlja i okoliša i staviti SAD i EU u poziciju da promiču čvršće propise diljem svijeta', ustvrdio je glasnogovornik USTR-a u priopćenju.

Administracija predsjednika Baracka Obama vodi utrku s vremenom da završi sporazum prije isteka Obamina mandata u siječnju. Njegov glasnogovornik Josh Earnest izrazio je 'veliku zabrinutost navodnim curenjima' podataka o pregovorima, a glasnogovornik State Departmenta John Kirby rekao je kako Washington 'i dalje vjeruje da je sporazum moguć' do kraja Obamina mandata.

Priznao je da skepticizam postoji s obje strane Atlantika, ali i ustvrdio da je 'globalizacija stvarnost'.

Europska komisija odbacila je u ponedjeljak tvrdnje Greenpeacea da će TTIP sniziti europske standarde o zaštiti potrošača.
EU i SAD pregovaraju o TTIP-u, koji za cilj ima stvaranje najveće zone slobodne trgovine na svijetu s 800 milijuna stanovnika. Brojni protivnici toga sporazuma pribojavaju se da će taj sporazum sniziti dosegnute standarde i ići na ruku velikim korporacijama, a na štetu potrošača i nacionalnih vlada.