POKAZUJU ANKETE

Ponovljeni izbori u Španjolskoj neće pomaknuti politički proces s mrtve točke

01.05.2016 u 15:17

Bionic
Reading

Ponovljeni izbori u Španjolskoj, koji bi se trebali održati 26. lipnja, vjerojatno neće uspjeti pomaknuti politički proces sastavljanja nove vlade s mrtve točke nakon što na prošlim izborima u prosincu nijedna stranka nije uspjela dobiti većinu, pokazalo je ispitivanje javnog mišljenja objavljeno u nedjelju.

Prema mjesečnoj anketi Metroscopie, koju je objavio list El Pais, konzervativna Narodna stranka tehničkog premijera Mariana Rajoya ponovno će pobijediti s 29 posto glasova nakon što je u prosincu osvojila 28,7 posto.

Socijalistima se predviđa drugo mjesto s 20,3 posto glasova, što predstavlja pad nakon 22 posto u prosincu, dok će Podemos biti treći s 18,1 posto - također pad s 20,7 posto. Liberalni Građani ostat će četvrti sa 16,9 posto nakon 13,9 posto u prosincu.

Ispitivanje javnog mišljenja ne daje procjenu o tome koliko će mjesta u parlamentu osvojiti svaka stranka, ali male razlike u postocima od prosinca vjerojatno neće donijeti velike promjene u zastupničkim klupama, tako da će za većinu biti potrebna koalicija barem tri stranke.

Ne zna se kako bi se ta situacija bez presedana u suvremenoj povijesti Španjolske mogla riješiti ako ponovljeni izbori opet ne iznjedre jasnog pobjednika.

Španjolska je bez nove vlade od izbora 20. prosinca kada su dvije nove stranke, Podemos koji se protivi mjerama štednje i stranka centra Građani koja je najavila borbu protiv korupcije, narušili 35 godina dugo dvostranačje u toj mediteranskoj zemlji.

S obzirom na to da tijekom pregovora niti jedna stranka nije osigurala podršku 176 od 350 zastupnika, održat će se novi izbori 26. lipnja.

Oko dvije trećine od 1.200 Španjolaca među kojima je provedeno ispitivanje javnog mišljenja između 26. i 28. travnja, nakon što je postalo jasno da će se ponoviti izbori, izjavilo je da i dalje podupiru politički sustav u kojemu nekoliko stranaka mora postići konsenzus umjesto izmjenjivanja dviju velikih stranaka na vlasti.