OZBILJNI NEDOSTACI

Njemačka i pet drugih zemalja traže nastavak graničnih kontrola u EU

30.04.2016 u 13:22

Bionic
Reading

Njemačka i još pet europskih zemalja zatražit će od Europske unije da dopusti nastavak graničnih kontrola unutar schengenske zone još šest mjeseci, rekao je u subotu izvor u njemačkoj vladi

Schengen je sinonim za otvorene granice unutar Europske unije. Građani država koje ga u cijelosti primjenjuju mogu ulaziti na prostor ostalih država članica bez ikakvih provjera, a kontrola je svedena samo na vanjske granice Unije.

Međutim, nekoliko članica schengenske zone ponovno je uvelo unutarnje granične kontrole kako bi se zaustavio priljev migranata nakon dolaska stotina tisuća migranata i tražitelja azila.

Za njihov nekontrolirani priljev većinom je okrivljena Grčka. Nenajavljene inspekcije EU-a u studenome otkrile su 'ozbiljne nedostatke'u Grčkoj, čija je granica s Turskom vanjska schengenska granica.

EU je dao Ateni rok do 12. svibnja da riješi te probleme. Europska komisija je priopćila da je u protivnom spremna predložiti da se granične kontrole unutar schengenske zone nastave još do dvije godine.

Glasnogovornica Komisije Mina Andreeva rekla je u subotu da EK već ima 'svoju odluku o tome spremnu za iduću srijedu'.

Austrija, Belgija, Danska, Francuska, Njemačka i Švedska zatražit će od Komisije da produži granične kontrole za još šest mjeseci, piše njemački list Die Welt.

Izvori u njemačkoj vladi potvrdili su u subotu to izvješće izjavivši kako se očekuje da će pismo Bruxellesu biti dovršeno u ponedjeljak.