PROSVJED U SUBOTU

Oporba optužila Vučića za brutalnu izbornu krađu

29.04.2016 u 20:39

Bionic
Reading

Poslijeizborna konfuzija u Srbiji se nastavlja, a u petak su oporbene stranke najavile za subotu prosvjed ispred sjedišta Republičkog izbornog povjerenstva (RIK) u Beogradu u obrani izborne volje građana optužujući čelnika Srpske napredne stranke premijera Aleksandra Vučića za izbornu krađu

Poziv oporbe uslijedio je nakon što je RIK noćas priopćio rezultate na 99,82 posto obrađenih biračkih mjesta po kojima je lista Demokratske stranke Srbije i Pokreta Dveri (DSS-Dveri) pala ispod izbornog praga za 0,1 promil, doslovce - za jedan glas.

Predstavnici koalicije DSS-Dveri Sanda Rašković Ivić i Boško Obradović, Demokratske stranke (DS) Bojan Pajtić, Pokreta Dosta je bilo Saša Radulović i koalicije SDS-LDP-LSV Borisa Tadića, Čedomira Jovanovića i Nenada Čanka odlučili su pozvati svoje pristaše na prosvjed optužujući vođu naprednjaka Aleksandra Vučića da pokušava preuzeti glasove oporbe.

Predsjednica DSS-a Sanda Rašković Ivić rekla je u petak na tiskovnoj konferenciji da je Vučić 'brutalno pokrao izbore' i da pokušava 200.000 glasova koje je osvojila oporba, pretočiti u mandate za svoju stranku.

Po njezinim riječima, postoje dokazi da je na ovim izborima ukupno pokradeno 300.000 glasova.

'RIK se, kao neovisna državna institucije pretvorila u produženu ruku operativca SNS-a, vođena je iz predsjedništava SNS-a', istaknula je Rašković Ivić.

I vođa DS Bojan Pajtić pozvao je pristaše demokrata da na ponovljenom glasovanju na 15 biračkih mjesta 4. svibnja zaokruže listu Dveri-DSS.

Naglašavajući da se stranke programski razlikuju i da lista DSS-Dveri po mnogo čemu nije slična demokratima, Pajtić je istaknuo da se tako 'brane demokracija i Srbija od izborne krađe i jednog čovjeka koji je zamislio da može sve uzurpirati'.

Pajtić je istodobno pozvao da se prosvjedu oporbe pridruže i i vođe stranaka koje su u koaliciji s naprednjacima - Vuka Draškovića, Rasima Ljajića i Velimira Ilića podsjetivši ih da su se prije 20 godina zajednički borili protiv krađe u vrijeme Slobodana Miloševića

Dužnosnik SNS-a Aleksandar Martinović najavio je da će protiv Sande Rašković Ivić, Boška Obradovića, Bojana Pajtića i ostalih predstavnika oporbe naprednjaci ponijeti kaznene prijave zbog iznošenja neistina na račun te stranke i njezina predsjednika Vučića te predsjednika RIK-a Dejana Đurđevića

'Bit je da se manipulira izbornim procesom, izvrši pritisak na RIK i da se na silu uđe u skupštinu', ocijenio je Martinović.

U Srbiji će se 4. svibnja na 15 biračkih mjesta ponoviti glasovanje nakon prijevremenih parlamentarnih izbora održanih u nedjelju 24. travnja, a prema dosadašnjim preliminarnim rezultatima na temelju 99,45 posto glasova, u parlament ulazi šest stranaka na čelu s pobjedničkom koalicijom 'Srbija pobjeđuje' koju predvodi Srpska napredna stranka s osvojenih 48,24 posto, dok je Socijalistička partija Srbije druga s 10,96 posto, Srpska radikalna stranka osvojila je 8,11 posto, koalicija uz Demokratsku stranku 6,03 posto, pokret Dosta je bilo 6,03 posto, koalicija Socijaldemokratske stranke, Liberalno demokratske partije i Lige socijaldemokrata Vojvodine (SDS-LDP-LSV) 5,02 posto. Lista Demokratska stranka Srbije- Pokret Dveri, pala je ispod izbornog praga, priopćio je u noći na petak RIK.

Sjednicu RIK- a obilježio je incident kad su vođa Pokreta Dveri Boško Obradović i njegove pristaše, nakon priopćenih rezultata po kojima je lista DSS- Dveri skliznula ispod izbornog praga na 4,99 posto, verbalno napali predsjednika RIK-a Boška Obradovića i direktora državnog zavoda za statistiku Miladina Kovačevića uzvikujući 'Sram vas bilo, kako ćete izići pred narod'.

Nakon analize 99 spornih biračkih mjesta RIK je priopćio da će se ponovno glasovati na 15 mjesta u srijedu 4. svibnja, a na tim je mjestima upisan ukupno 19.631 birač tako da je moguća promjena i u konačnom ishodu glasova za listu DSS-Pokret Dveri.

U parlament ulaze i manjinske stranke vojvođanskih Mađara, Bošnjaka iz Sandžaka, Albanaca sa juga Srbije i stranka Zelenih.