'SPLET POČINJENIH GREŠAKA'

Pentagon: Bombardiranje bolnice u Kunduzu nije ratni zločin

29.04.2016 u 20:31

Bionic
Reading

Bombardiranje bolnice Liječnika bez granica (MSF) u afganistanskom Kunduzu, koje je u listopadu prošle godine izvela američka vojska, nije 'ratni zločin' već splet počinjenih 'grešaka', priopćio je u petak visoki američki dužnosnik

'Istraga je zaključila kako neki pripadnici vojnog osoblja nisu slijedili pravila borbenog djelovanja i odredbe zakona o oružanim sukobima. No, istraga nije zaključila da te pogreške predstavljaju ratni zločin', kazao je general Joseph Votel predstavljajući rezultate istrage novinarima u Pentagonu.

'Ratni zločin, kao termin, odnosi se na namjerno počinjeni čin, poput namjernog ciljana civila te mjesta i objekata koji uživaju zaštitu i ne smiju biti mete napada', pojasnio je zapovjednik Središnjeg zapovjedništva američke vojske čija zona odgovornosti obuhvaća Bliski istok, sjevernu Afriku i središnju Aziju.

'I još jednom, istraga je zaključila da je incident rezultat kombinacije ljudskih grešaka u procesu i tehničkih propusta te da niti jedan pripadnik vojnog osoblja nije znao da gađaju bolnicu', dodao je Votel, dodajući da je američka vojska pokrenula stegovne mjere protiv 16 svojih pripadnika, uključujući i jednog generala. Radi se o suspenzijama, udaljavanja iz zapovjedništva, ukorima i ponovnoj obuci.

Specijalne američke snage su 3. listopada 2015. bombardirale bolnicu MSF-a dok su afganistanske regularne snage pokušavale zauzeti Kunduz, u to vrijeme strateški grad koji je bio u rukama talibana. U tom je napadu na bolnicu ubijeno 42 ljudi.

Zbog tog krvavog napada, više od 170 pojedinaca i obitelji primilo je novčanu odštetu, 3.000 dolara za svakog ranjenog i 6000 za svaku poginulu osobu. Za potpunu obnovu bolnice MSF-a izdvojeno je 5,7 milijuna dolara.

MSF tvrdi da se radi o velikom previdu američkih trupa i kršenju zakona i običaja ratovanja te traži međunarodnu istragu.