ZBOG POJAČANIH NAPETOSTI

Kina odbila američkim brodovima posjet Hong Kongu

29.04.2016 u 18:43

Bionic
Reading

Kina je odbila zahtjev skupine američkih vojnih brodova predvođenih USS John C. Stennisom da posjete Hong Kong, objavilo je američko ministarstvo obrane uslijed pojačanih napetosti zbog kineskih teritorijalnih pretenzija u Južnokineskom moru

Glasnogovornik Pentagona Bill Urban rekao je da je američki ratni brod USS Blue Ridge trenutno u posjeti luci u Hong Kongu i da je SAD očekivao da će se to nastaviti.

Urban je u priopćenju rekao da je Kina nedavno odbila zahtjev za uplovljavanje američkog nosača zrakoplova USS Theodore Roosevelt i pratećih brodova, 'unatoč dugoj povijesti uspješnih posjeta luci u Hong Kongu'.

Blue Ridge, zapovjedni brod američke 7. flote, stigao je u petak ujutro u vode oko Hong Konga, priopćila je pomorska uprava Hong Konga.

USS John C. Stennis je u ophodnji Južnokineskim morem čiji najveći dio prisvaja Kina i gdje je Peking gradnjom umjetnih otoka izazvao zabrinutost SAD-a i susjeda.

Američki ministar obrane Ash Carter posjetio je 15. travnja Stennis u Južnokineskom moru kako bi podsjetio na američku zabrinutost za slobodu plovidbe u tom dijelu svijeta.