'IZVRSTAN DAN ZA POTROŠAČE'

Od subote jeftiniji roaming u cijeloj EU

29.04.2016 u 22:18

Bionic
Reading

Cijene telefoniranja i prijenosa podataka u Europskoj uniji od subote će biti jeftinije, a 15. lipnja 2017. potpuno će se ukinut naplata roaminga i telefoniranje u inozemstvu stajat će kao i kod kuće, objavio je Europski parlament (EP) u petak

Izvjestiteljica EP-a za jedinstveno telekomunikacijsko tržište Pilar del Castillo Vera poručila je kako je '30. travnja je izvrstan dan za potrošače koji će imati gotovo četiri puta jeftinije cijene roaminga za prijenos glasa, podataka i tekstualnih poruka'.

Ovo je zadnji korak prije potpunog ukidanja naplate roaminga u lipnju 2017, rekla je del Castillo.

Do 14. lipnja 2017. trajat će tranzicijsko razdoblje u kojem će tvrtke moći nuditi usluge za malu dodatnu cijenu u usporedbi s cijenama na domaćim maloprodajnim cijenama. Operateri tako mogu naplatiti dodatnih pet centi po minuti razgovora, dva centa za tekstualnu poruku (SMS) i pet centi za megabajt podataka.

Nakon 14. lipnja svi razgovori u bilo kojem dijelu Europe bit će po domaćoj maloprodajnoj cijeni, stoji u priopćenju.

Europska unija smanjuje cijene roaminga od 2007., a EP je u nekoliko navrata zahtijevao da se roaming na zajedničkom tržištu potpuno ukine.

Ukidanje naplate roaminga dio je paketa zakona o telekomima koji također uključuje prva EU pravila o neutralnosti interneta koja za cilj imaju osigurati jednak pristup sadržaju bez diskriminacije. Pružatelji internet usluga neće smjeti smanjiti brzine interneta i koristiti mogućnost manipulacije brzinama prijenosa podataka u komercijalne svrhe.

EP je u lipnju 2015. postigao dogovor s državama članicama i Europskom komisijom o paketu zakona o telekomunikacijskom tržištu, a konačno zeleno svjetlo dao je u listopadu.