NEPRIJAVLJENI I ISKLJUČENI

EP: Njegovatelje treba 'ozakoniti' na razini EU-a

29.04.2016 u 12:46

Bionic
Reading

Radnici i njegovatelji u kućanstvima, od kojih su većina migrantice, trebaju dobiti službeni status u EU: Prepoznavanjem njihovog rada kao 'pravog' posla obeshrabrilo bi se iskorištavanje, trgovina ljudima i prisilan rad, rekli su zastupnici Europskog parlamenta u rezoluciji usvojenoj u četvrtak. Europarlamentarci preporučuju uspostavu jednostavnih modela upravljanja između poslodavca i radnika, navodeći primjere u Belgiji i Francuskoj, kako bi se stalo na kraj nesigurnim i neprijavljenim kućanskim poslovima

'Radnici i njegovatelji daju nam mogućnost da slijedimo svoju karijeru i uživamo u našem društvenom životu. Mi im s povjerenjem dajemo pristup našim domovima, našoj djeci i našim roditeljima. No, oni su nevidljivi, neprijavljeni, žrtve nesigurnosti i socijalne isključenosti. Također, većina su žene, imaju dugo radno vrijeme, bez slobodnih dana, bez zdravstvenog osiguranja ili mirovinskog plana', rekla je izvjestiteljica EP-a Kostadinka Kuneva (GUE/NGL, EL), priopćila je Služba za tisak Europskog parlamenta.

'Naše sve starije stanovništvo kao i činjenica da su žene sve prisutnije na tržištu rada znači da imamo sve veću potrebu za njima. Ipak, države članice i dalje dopuštaju da oni rade na 'crno'', dodala je Kuneva.

Dostojanstvo za domaće radnike

Zastupnici smatraju da bi radnici u kućanstvu i njegovatelji trebali biti uključeni u sve nacionalne zakone o radu i protiv diskriminacije te im treba omogućiti da se učlane u sindikate. Također ističu potrebu da države članice zajamče dostupnu i cjenovno pristupačnu kvalitetnu skrb za djecu, osobe s invaliditetom i starije osobe, čime se razlozi za neslužbeno i nesigurno obavljanje tih poslova svode na najmanju moguću mjeru. Istovremeno treba raditi na promicanju zapošljavanja u uslugama socijalne skrbi.

Zastupnici pozivaju na profesionalizaciju posla za radnike u kućanstvu i njegovatelje, što podrazumijeva da se radnicima u određenom sektoru priznaju prava u vezi sa zaposlenjem i prava na socijalnu zaštitu, kako bi se stalo na kraj nesigurnom radu na 'crno'. Isto tako traže donošenje okvira za priznavanje statusa neprofesionalnim njegovateljima kako bi im se pružila naknada i minimalni standardi socijalne zaštite dok obavljaju poslove u području njege.

Manjak inspekcije

Zastupnici su izrazili zabrinutost zbog manjka inspekcija u svrhu nadgledanja, praćenja i nadzora zapošljavanja radnika u kućanstvu i njegovatelja koje provode poduzeća i agencije za zapošljavanje Pozvali su države članice da poduzmu potrebne napore za poboljšanje inspekcija i pronađu inovativne metode nadzora kojima se poštuje privatnost. Samo odgovarajuća inspekcija i kazne mogu zaustaviti trgovinu ljudima i financijsko iskorištavanje domaćih radnika,

Prema podacima Međunarodne organizacije rada u sektoru rada u kućanstvu 2010. bilo je zaposleno više od 52 milijuna radnika u cijelom svijetu te dodatnih 7,4 milijuna radnika u kućanstvu mlađih od 15 godina. Većina radnika u tom sektoru čine žene, koje su na svjetskoj razini 2010. predstavljale 83 posto svjetske radne snage u kućanstvu, dok je u EU-u taj postotak iznosio 88 posto, odnosno 2,5 milijuna žena.

Primjeri uspješnih modela koji su pozitivno utjecali na socijalna i radnička pitanja u tom sektoru, su 'bonovi za usluge' koje je uvela Belgija ili 'bon za univerzalne usluge' u Francuskoj.